Connect with us

Vijesti

RAZLIČITI STAVOVI: Krivokapić za pola sata promijenio mišljenje o „Otvorenom Balkanu“

Published

on

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić iznio je u istom danu dva potpuno različita stava o inicijativi ,,Otvoreni Balkan“ iza koje stoje srpski predsjednik Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije u ostavci Zoran Zaev.

Premijer je 3. novembra, u intervjuu srpskoj državnoj agenciji Tanjug, drugog dana posjete Beogradu, govoreći o ,,Otvorenom Balkanu“ kazao da ,,slične inicijative već postoje i da se na njih treba fokusirati“.

Kako je pojasnio i sada građani Crne Gore granice sa okolnim zemljama prolaze uz ličnu kartu, diplome se nostrifikuju za 10 dana, dok jedini problem predstavljaju radne dozvole mada se, kako kaže, i to može ,,elegantno riješiti“.

– Ne vidim veliku razliku između Berlinskog procesa i ,,Otvorenog Balkana“. Jedina je razlika što bismo to mi sami vodili, a sada smo vođeni. Za to sam da imamo samostalnost, ali da postoje institucije koje će imati nadležnost da to obezbijede. Ako one postoje u okviru Berlinskog procesa i Savjeta za regionalnu saradnju, zašto bi pravili iskorak – rekao je Krivokapić u intervjuu Tanjugu suštinski odbacujući ideju o ,,Otvorenom Balkanu“.

Dok se intervju Tanjugu još vrtio po domaćim portalima, premijer Crne Gore je, valjda opčinjen projektom Beograd na vodi, 3. novembra uveče promijenio mišljenje iznoseći suprotan stav.

– Zadovoljstvo je biti gost na večeri povodom regionalne inicijative ,,Open Balkan“. Iako sam na večeri prisutan kao gost, podržavam sve korisne regionalne inicijative, naročito kada one dolaze od naših prijatelja i susjeda iz Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, sa ciljem što brže integracije cijelog regiona u Evropsku uniju – rekao je premijer u izjavi koja je objavljena na njegovom Tviteru.

Objavu je pratila fotografija ozarenog Krivokapića kome Vučić predstavlja projekat Beograd na vodi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama potpisali su tri sporazuma tri zemlje ,,Otvoreni Balkan“ – o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Ipak, van inicijative su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, jer sumnjaju na političke motive tog procesa.

Susjedi da ukinu ambasade jer su nepotrebne

Premijer Zdravko Krivokapić, preko Tanjuga, tokom boravka u Beogradu, „podučio“ je kolege iz susjednih zemalja kako da uštede ogroman novac koji troše na diplomatsko-konzularna predstavništva u državama u okruženju – ukinuti ambasade, jer nijesu neophodne i ne donose benefite.

,,Spasonosnu ideju“ čuo je, kaže Krivokapić od jednog singapurskog ambasadora.

– Zašto bi vi u okruženju koje vam je blisko imali ambasadore, kada možete ostvariti dnevnu komunikaciju dolascima na jedan dan. Zašto praviti stereotipe, zašto imati ambasade koje puno koštaju, a da nemamo benefite – rekao je Krivokapić za Tanjug.

Možda se nekom ko ne poznaje našeg premijera ova ideja o ukidanju ambasada čini kao nediplomatski ispad ili neviđena glupost, ali valja podsjetiti da je Krivokapić nešto slično sproveo u djelo: početkom godine pozvao je svih 38 šefova diplomatsko-konzularnih predstavnika u Podgoricu da ne troše naše pare po „bijelom svijetu“. Crna Gora nema, voljom prvog ,,apostola eksperta“ danas nema ambasadore u BiH, Srbiji, a nemamo ih ni u zemljama gdje je mnogo teže „ostvariti dnevnu komunikaciju dolascima na jedan dan“.

Ali kad premijer i njegovi apostoli-ministri, skoro godinu dana, temeljito razgrađuju državu po svim šavovima, i nestanak crnogorske diplomatije je logičan slijed poteza.

Da li je premijer vjeruje da će Crna Gora 2022. biti članica EU?

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je, prema riječima premijera Albanije Edija Rame, na večeri sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da Crna Gora neće pristupiti inicijativi ,,Otvoreni Balkan“ jer očekuje ,,da tokom sljedeće godine bude primljena u članstvo u EU“ !?

Kako prenosi reporter N1, to je izazvalo smijeh ostalih sagovornika, ali čini se, kako kaže, da se premijer Rama nije šalio i da je premijer Krivokapić zaista iznio takve tvrdnje.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević komentarisao je prilog televizije N1, rekavši da Crna Gora postaje regionalni hit.

– Edi Rama je za muštuluka. Crna Gora neće u ,,Otvoreni Balkan“ jer će naredne godine postati članica EU, izgleda reče Zdravko Krivokapić. Ovo postaje ozbiljno – kazao je Konjević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije