Povežite se sa nama

Vijesti

REAGOVALI NA TVRDNJE MINISTARSTVA: Direktiva EU nema ograničenja za starost vozila

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlasnik auto-škole “Točak”, Danilo Radović, odgovorio na tvrdnje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

Vlasnik auto-škole “Točak” Danilo Radović reagovao je na tvrdnje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, objavljene prije dva dana u tekstu “Novim pravilima do boljih auto-škola”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”U reagovanju Ministarstva na dobronamjerne komentare u tekstu ‘Nova pravila gase auto-škole’, a nastale zbog zabrinutosti brojnih predstavnika škola, zaposlenih, njihovih porodica, kandidata, targetira se jedan čovjek, a pisac reagovanja se krije iza ministarke Bratić.

Odgovor za tvrdnju da Ustavni sud nije osporio starost vozila:

Inicijativa za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbe čl.219 stav 1 tačke 4 ZOPS-a je predata 31. 3. 2014. godine, pod rednim brojem U-I-20/14. U međuvremenu je Ustavni sud utvrdio da je Skupština Crne Gore, na sjednici 16. decembra iste godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, odredbama člana 19 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona osporena odredba člana 219, stav 1, tačka 4, izmijenjena je tako da glasi:

4) Najmanje dva vozila kategorije B i najmanje po jedno vozilo ostalih kategorija,koja su registrovana na auto-školu ili su obezbijeđena putem lizinga.

Starost vozila je potrebno prvo regulisati Zakonom, a zatim na osnovu Zakona se pišu pravilnici.

Za vozila sa dvoje vrata i za vozila kraća od 3,75 metara je suvišno komentarisati obrazloženje predlagača, jer nemam nijedno auto sa dvoje vrata, ali sam na zahtjeve kolega potencirao to i da sve auto-škole imaju isto mišljenje po ovom pitanju.

Znaju dobro auto-škole koji standardi važe u obuci. Zna to i Ministarstvo i da škole čine sve da ih zadovolje. I nijesu škole čekale da svoja vozila prilagode pravilnicima nego potrebama savremene obuke i kandidatima. Neko manje neko više, a sve da bi optimizirali troškove i omogućili građanima Crne Gore da im i vozačka ne bude nedostupna.

Onaj koji je pripremio ovakav odgovor, a koji je podmetnut ministarki, 20 godina uređuje ovu oblast, ali tako da je ne uredi. A cio proces izbora komisija kako tada tako i dan-danas zadržali netransparentnim. Zato prigovor da je tekst naručen od nezadovoljnih, ne da ne stoji, već bi se od prigovora nezadovljnih napisala knjiga. No transparentnost u oblasti uređenja komisija nikada nije bila princip.

Predlagači se pozivaju na Direktivu EU. Ako se pozivaju neka bude kao u EU – jedan licencirani ovlašteni ispitivač, što kod nas nije slučaj. Opšte je poznato da nijedan član ispitne komisije nikada nije pohađao nijedno stručno usavršavanje koje je obavezno članom 240 c radi produženja licence koje nemaju.

Direktiva EU nema ograničenja za starost vozila, dužinu vozila i za broj vrata.

Članom 20 Nacionalnim stručnim kvalifikacijama Lista ispitivača se utvrđuje na osnovu javnog oglašavanja, što se nikada nije sprovelo.

Čudi što je Ministarstvo u odgovoru samo sebe negiralo. Licencu za obrazovanje instruktora vožnje nijesam dobio pod čudnim okolnostima nego od Ministarstva prosvjete broj:UP I -1050303-341/20-811/1 od 4. maja 2020. Sve su licence Ministarstva izdate u skladu sa zakonom, škole su aplicirale za i nakon uvida komisija ministarstva dobile licence. Auto-škole, u skladu sa zakonom, već petnaestak godina imaju mogućnost i vlasnice su brojnih licenci za obrazovanje odraslih i do sada niko nije osporio njihovu stručnost u realizaciji programa”, zaključuje Radović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije