Povežite se sa nama

Vijesti

REAGOVANJE: “PEN centar osuđuje progon nepodobnih na UCG”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski PEN centar oštro osuđuje najnoviji, kako su naveli u saopštenju, progon „nepodobnih“ ljudi na UCG, a o svemu tome izvijestiće relevantne međunarodne adrese. Oni su pozvali predstavnike crnogorske akademske zajednice na odbranu akademskog integriteta i dostojanstva i ohrabruju ih da, kako kažu, pruže otpor daljem ponižavanju univerziteta i kršenju ljudskih prava onih koji na njemu rade ili studiraju

U saopštenju PEN centra navodi se da imenovanjem funkcionerke Ure, kao ključne partije aktuelne vlasti, Rajke Glušice za predsjednicu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i formalno je ukinuta autonomija te najviše visokoškolske institucije u Crnoj Gori.

“A izborom Vladimira Božovića za rektora Univerziteta ta je institucija stavljena u službu ruske politike i Srpskoga sveta”, navodi se u saopštenju.

Kao razlog navode skandalozne stavove koje je Božović iznio na konferenciji Fonda za stratešku kulturu u Beogradu 2015. godine, gdje se, kako se navodi, predstavio kao jedan od ideologa za sprovođenje ruskog i srpskog uticaja u Crnoj Gori.

“U svakoj drugoj zemlji koja je članica NATO saveza i pretendent na članstvo u EU diskreditovali bi ga u svim pokušajima javnog društvenog angažmana, jer su u direktnoj suprotnosti s Ustavom zemlje i njenim proklamovanim spoljnopolitičkim prioritetima. U Crnoj Gori ti su mu stavovi bili glavna preporuka da zauzme mjesto rektora jedinoga državnog univerziteta”, navodi se u saopštenju.

Iz PEN centra kažu da vlast sprovodi sistemsku sječu svih nepodobnih kadrova u crnogorskoj prosvjeti.

“Najnovija žrtva te śeče jeste prof. dr Tatjana Jovović, dekanica Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je smijenjena zato što je umjesto očekivane servilnosti iskazala profesionalizam u radu”, zaključili su iz PEN centra i pozvali akademsku zajednicu da pruži otpor.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije