Povežite se sa nama

Vijesti

SA SVIH STRANA: Podrška crnogorske dijaspore Fakultetu za crnogorski jezik i književnost

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podrška Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost (FCKJ) stiže od velikog dijela crnogorske dijaspore.

Podršku FCKJ-u su ukazali iz CKD Toronto, Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj, Lovćenca, Crnogorske kuće u Kataloniji, Crnogorske etničke zajednice Australije, Crnogorske zajednice u Buebnos Airesu, Udruženja iseljenika i prijatelja Crne Gore Monte-Australija Sydney, Vukana Čavora sa Novog Zelanda.

Saopštenja podrške FCKJ prenosimo integralno:

Crnogorsko kulturno društvo Toronto oštro osuđuje napade na Fakultet za crnogorski jezik i književnost koje vidimo kao nastavak velikosrpske hegemonističke politike prema Crnoj Gori. Poslušnici koji su ovog puta kidisali na FCJK oliceni u pridošlici iz Trebinja i stipendisti SPC Spajiću nebitni su i epizodni likovi, čiji zadatak ovoga puta nije samo zatiranje svega crnogorskog već i zastrašivanje i zabranjivanje slobode govora i direktni obračun sa istinskim intelektualcima i slobodomislećim ljudima zaposlenim na FCJK.

Zato odbrana FCJK nije samo odbrana crnogorskog jezika kao jednog od najznacajnijih elemenata crnogorskog identiteta, već odbrana slobode govora i slobode izrazavanja svih gradjana Crne Gore, kako u matici tako i dijaspori.

Ne žmurite na iživljavanje vlasti i grubo kršenje zakona koje se odigrava pred vašim očima, ne žmurite i ne saginjite glavu. Danas je to Adnan, Aleksandar, Boban …, a sjutra ćete to biti vi.

U pamet se Crnogorci, pred našim očima se pokušava ugušiti sve što odudara od projekta Srpskog sveta, ućutkati svako ko zbori istinu, preoblikovati svaka činjenica koja odudara od njihove Istorije zasnivane na mitovima, kazniti svi koji ne žele da im ratni zločinci budu heroji i poniziti svako ko ne želi da bude podanik Beograda.

Zato poručujemo Crnogorci iz Kanade stoje uz FCJK i časne ljude koji ga predstavljaju. Borićemo se da naša djeca pričaju i zbore Crnogorski, a Okupatori kao i njihove sluge “svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đe koji opitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade do vijeka i strašnoga Suda u svojoj volji i slobodi, a to ti je u slavi”

I mi čuvamo FCJK, Srđan Vukmirović Član Uprave CKD Toronto

_______________________________________________________________________

Ponovo je ostrašćena ravnogorka iz Bileće sa svojim bradatim saradnicima krenula na FCJK na Cetinju. I biće kao prošli put, NO PASARAN!

Zašto?

Zato što FCJK ima ko da brani i odbrani. Ima FCJK svoje profesore i studente. Ima FCJK crnogorske intelektualce i građanske patriote u zemlji. Ima FCJK svoju dijasporu širom svijeta.

Kako su nekad Crnogorci sa okupiranih područja Zete, Nikšića, Krivošija ili mojega Grblja gledali prema

Lovćenu kao svjetioniku slobode, tako mi u ovo mračno doba Crne Gore gledamo na FCJK kao na luču otpora neočetničkoj vlasti.

Dr. Nenad Perov Popović

Montenegro-Hessen Frankfurt eMDe Alijansa – Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj

________________________________________________________________

Mnogobrojni nečasni pokušaji od strane Vlade Crne Gore da ugasi Fakultet za crnogorski jezik i književnost nijesu urodili plodom, tako ni ovoga puta neće uspjeti u svojoj namjeri.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je zavrijedio poštovanje i ponos svakoga Crnogorca i svakog prijatelja Crne Gore, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu a posebno u dijaspori!

Crnogorsko društvo “Lovćen” iz Lovćenca, kao i svaki put do sada, daje bezrezervnu podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju!

Željko Kaluđerović– Lovćenac

________________________________

Ponovo smo na braniku crnogorskih vrijednosti i vazda ćemo bit’!!!

FCJK opstaje zahvaljujući istini crnogorske istorije, istrajnosti crnogorske nacije, bogatstvu i svojstvenosti crnogorskog jezika, posebnosti naše kulture, milenijumskom otporu okupatorima, pravednosti crnogorskih suda i ponosu generacija koje oderdjuju put pokoljenjima! Velikosrpski projekat davno je izgubio sve ratove u regionu pa će i u Crnoj Gori. Potonji!

Crnogorska kuća u Kataloniji

Veljko Krstov Martinović

________________________________

Crnogorska etnička zajednica je među prvima prepoznala značaj međunarodnog priznavanja crnogorskog jezika i svojim apelima, prilozima, zahtjevima davala svoj doprinos zaokruživanju crnogorskog nacionalnog identiteta.

Kako tih prvih dana tako smo i danas čvrsto uz FCJ i još odlučniji u odbrani temelja crnogorske državnosti.

Crna Gora će naći načina da se odbrani od importovanog zla koje nam se, poput kuge, uvuklo u dragulj multietničkog sklada. Garant našem uspjehu su Crnogorci različitih vjeroispovijesti i dok se budemo tako držali, a mladi su prepoznali takvu našu snagu, svi pokušaji da nas uguraju u vjerske torove neće im uspjeti.

FCJ treba da bude okosnica izučavanja jezika u Crnoj Gori, a one koji su se ušunjali u Crnu Goru na krilima klerofašizma i zloupotrijebili gostoprimstvo Crne Gore da bi joj razrušili temelje, po hitnoj proceduri, oduzeti počasna državljanstva i ispratiti odakle su i došli.

Mihailo Mandić

Crnogorska etnička zajednica Australije

________________________________

Jezik izražava poseban način na koji se narod gradi tokom vremena, on je temeljna komponenta kulture.

Crnogorski jezik sintetizuje dugu i slavnu istoriju te zemlje, a prisutan je i na kraju svijeta, u ovoj Argentini koja još uvijek održava u život onaj jezik naslijeđen od iseljenika koji su u ove krajeve došli prije 100 godina. Prva generacija potomaka ovih doseljenika i danas govori njime kao njihovi crnogorski roditelji i đedovi.

Naša Crnogorska zajednica iz Buenos Airesa, svjesni važnosti održava tečajeve crnogorskog jezika uz pomoć profesora diplomiranih na prestižnom Fakultetu s Cetinja. Zahvaljujući ovoj aktivnosti, naši potomci mogu očuvati śećanje na tu vječnu i slavnu zemlju đe su pohranjeni naši korijeni.

Imate našu punu podršku u ovoj borbi, jer postoji dužnost i neprenosivo pravo crnogorskih građana kao i pripadnika crnogorske dijaspore po svijetu, koji zahtijevaju očuvanje našeg jezika kao temeljnog dijela crnogorske kulture i identiteta.

Predsjednik Juan Vladimir Martinovich

Nora Gopcevich

Podpredsjednica Crnogorska zajednica u Buenos Airesu

________________________________

Crnu Goru nijesu uspjeli pokoriti ni mnogo veći od vas, pa vam neće poći za rukom da ugasite fakultet samo zato što u svom nazivu ima prefiks crnogorski. Vaša retrogradna politika budi u nama još veći žar da pružimo još veću podršku i jasnu poruku da Fakultet za crnogorski jezik i književnost treba da opstane. Najnovije poniženje Crne Gore ne smijemo i nećemo dozvoliti!

Udruženje iseljenika i prijatelja Crne Gore Monte-Australija Sydney.

________________________________

Vjekovima su razne okupatorske sile pokušavale osvojiti i uništiti Crnu Goru. Crnogorski narod je, kako nam je istorija i potvrdila, uspio odbraniti majku svih nas čak i u vremenima kada su se slova pretapala u bojeva zrna. Bojeva zrna, koja u srcu svakog Crnogorca znače i bude ponos, čast, slobodu i beskrajnu zahvalnost našim precima za njihovu besprimjernu žrtvu da sačuvaju

Crnogorski identitet, pravo i svetu slobodu….

Danas je došao red na nas da Domovinu, našu ponosnu rodnu grudu mi odbranimo od zla domaćega koje je kani satrijeti upravo uništavanjem tih slova kojima su krvavo ispisivane stranice crnogorske istorije. FCJK je rijedak i dragocjen čuvar našeg identiteta koji ova (ne)Vlada Crne Gore nije uhvatila na spavanju, te ga pokušava svim silama uništiti, a čestiti ljudi koji tamo rade su ponos Prijestonice i Domovine i svih nas.

I zato poručujemo cijeloj javnosti, kako crnogorskoj, tako i međunarodnoj, da imaju našu bezrezervnu podršku u borbi za očuvanje crnogorske istorije i jezika kao osnovnih elemenata crnogorskog identiteta i trajanja…

Vukan Čavor Ouklend, Novi Zeland

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije