Povežite se sa nama

Vijesti

Savjet RTCG: Nećemo dozvoliti ukidanje finansiranja, Vlada vodi naopaku politiku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tročlana komisija koju će činiti predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević, član tog tijela Filip Lazović i generalni direktor RTCG Boris Raonić planiraju da se sastanu sa predstavnicima Vlade i Ministarstva finansija kako bi razgovarali o namjeri koju je Vlada nedavno iskazala, a tiče se ukidaja finasiranja te medijske kuće.

Članovi Savjeta RTCG-a danas su poručili da tako nešto neće dozvoliti, a član Savjeta Bojan Baća ocijenio je da Vlada vodi „naopaku politiku“, odnosno politiku koja dovodi do strukturnog udara na nekoliko segemenata crnogorskog društva.

– Kao Savjet moramo se upoznati i biti spremni onim što može da uslijedi kada je ova važna tema u pitanju. Ovo je bila iznenadna odluka Vlade da se stavi u proceduru zakon za koji nije niko iz Javnog servisa znao, niti je javnost bila uključena – kazao je Drljević.

On je predložio da naprave komisiju, odnosno tim, koji bi se pripremio za sastanak sa predstavnicima Vlade i Ministarstva finansija.

– Da saznamo njihove namjere i da u budućnosti koliko budemo u mogućnosti izdejstvujemo za Javni servis što bolje uslove, a ne da budemo u goroj situaciji nego što smo sad. To ne možemo dozvoliti – poručio je Drljević.

Dodao je da bi u tom timu bi bila tri člana i da bi oni razgovarali sa predstavnicima zakonodavne vlasti u vezi sa tim pitanjem.

Lazović je ukazao na to da su zatečeni idejom predstavnika Vlade.

– Jer se tu ne radi samo o RTCG nego i drugim budžetskim korisnicima koji su takođe jako važni. Stvaraju se okonosti koje unose neizvijesnost u raznim segmentima crnogorskog društva. Kasnije smo imali od Vlade obrazloženje da se neka davanja trebaju potpuno ukinuti nego da se na drugi način to regiluše i mi ne znamo šta su to htjeli da donesu. Vjerujem da nas je to sve zateklo, a Vlada je tu shvatila grešku i povukla je ta dokumenta i krupne reformske poteze koji su bili najavljeni moraju da se rade tako da budu organizovane raprave – kazao je on.

Lazović smatra da bi trebalo proaktivno djelovati i ući u komunikaciju sa njima.

– Trebalo bi da budemo upoznati sa svim eventualnim izmjenama i reformama. Finansiranje RTCG-a ne smije da bude pod znakom pitanja da bi se ova kuća bavila onim čime treba i mi smo naslijedili neke prbleme koji se tiču finansija i to je onda samim tim teško za nas – kazao je on.

Lazović je poručio da je spreman kao član Savjeta da bude dio tog tima koji je predsjednik pomenuo.

Član Savjeta Naod Zorić smatra da Televziija nije spremna na drugi način finansiranja od onog koji već postoji, te poručio da je ovo je stvar parlamenta.

– Šaljem im poruku da uzmu ovo u razmatranje i da to ne mijenjaju – poručio je Zorić.

Bojan Baća je kazao da je zatečen naopakom politikiom Vlade.

– Oni su donijeli odluku i šta sad mi to treba da prihvatimo. To ne može tako, to je vrsta nakaradne neoliberalne ideologije i to je strukturni udar na nekoliko segmenata crnogorskog društva – NVO sektor, ženska udruženja, kultura… To je jezivo – ocijenio je on i dodao da je ovo možda pokušaj reforme, ali da se ne može raditi bez koncenzusa i odozdo.

Baća u svemu ovome od načina na koji je donešeno, ne vidi nijedan kvalitet predloga Vlade.

– Reakcija cjelokupne javnosti je pokazala da su pogriješili – zaključio je on.

Amina Murić je kazala da je jedan od razloga kad su donosili ovu odluku bio je da se ne očekuje trud od organizacija ako imaju zagarantovane finansije, ali  kako je kazala, ovdje je u pitanju funkcionisanje samog Javnog servisa.

– Podržavam da postoji tim koji će da razgovara o ovom pitanju – kazala je ona.

Drljević je kazao da bi u komisiji trebalo da bude predsjednik savjeta i generalni direktor, kao i Filip Lazović, što je jednoglasno prihvaćeno.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije