Connect with us

Vijesti

SAVJET RTCG: U ponedjeljak izbor direktora Javnog servisa

Published

on

Savjet Radio i Televizije Crne Gore obaviće u petak intervjue s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za generalnog direktora Javnog servisa, odlučeno je na današnjoj sjednici tog tijela. Dogovoreno je i da će razgovor s kandidatima pratiti mediji, a da će naša kuća snimati i naknadno emitovati kompletne intervjue na Parlemantarnom kanalu. Članovi Savjeta odlučili su da će tajnim glasanjem u ponedjeljak izabrati novog generalnog direktora

Član Savjeta, Žarko Mirković, na početku sjednice tražio je objašnjenje zbog čega je odgođeno intervjuisanje prijavljenih kandidata za generalnog direktora.

“Da bi se tek u nekoj komunikaciji koja jeste komotnija, ali na viberu pojasnilo da je odlaganje uzrokovano novim saznanjima, da potpunije sagledamo sve modalitete trazrješenja dosadašnjeg direktora ukoliko izaberemo novoga”, kazao je Mirković.

“Moja ideja za odlaganje ovog procesa za nekoliko dana potekla je isti dan kad smo završili sjednicu, 26. i 27.”, kazao je član Savjeta i predsjednik Komisije Filip Lazović.

“Neposredno nakon završetka sjednice i kasnije u kontaktu sa članovima Savjeta, a tema je mogućnost prekida saradnje sa generalnim direktorom i on je isključivi razlog zbog kojeg smo ušli u neku priču i prepisku”, naveo je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

“Da budemo konkretni, činjenica je, da budemo pošteni prema sebi prema javnosti moralni i zašto to ne kazati. Šestog avgusta počinje taj dio godina kada idem u penziju i neću dalje komentarisati”, kazao je generalni direktor RTCG Božidar Šundić.

Lazović je saopštio da se na konkurs prijavilo pet kandidata, ali je jedna prijava odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

“Komisija je odlučila da radno iskustvo vrednuje onako kako je napisano u zakonu o RTCG, da vrednuje i radno iskustvo i stepen stručne spreme, i prebivalište i državljanstvo kao nezavisne uslove, a svi oni nam govore da je neki kandidat ispunio uslove da može da bude kandidat”, kazao je Lazović.

ČlanoviSavjeta komentarisali su i reagovanje RTCG-a, u kojem je navedeno da su se pravnici naše kuce ogradili od misljenja komisije u vezi s ispunjavanjem uslova pojedinih kandidata za generalnog direktora. Kazali su da je sporno što saopštenje nije bilo potpisano.

“Ja bih htio da dobijemo dodatne informacije ko je u ime RTCG napisao ono saopštenje i nemam nikakvih razloga dane kažem da mi se put slanja primjedbi na inostrane, a ne domaće adrese nimalo ne dopada”, rekao je Mirković.

“Mislim da javni servis treba da prekine sa praksom objavljivanja nepotpisanih informacija”, kazala je Marijana Camović-Veličković, članica Savjeta.

“Imate zaposlene, menadžment i Savjet. Kada date saopštenje koje nijeste potpisali, ja mogu da tumaččim da sam prijepodne nešto radio, a poslijepodne saopštio nešto što je protiv onoga sto sam radio prijepodne”, kazao je Lazović.

“Ne slažem se da se tako radi unutar kuće da se obavještavaju. Ali svako ima pravo. Pravo je da se piše ali je obaveza da se potpise. Nije to jedina greška koju smo primjećivali i primjećujemo sada naročito kada smo tu kada se tiče saopštenja i kojekakvih saopštenja koja mozda imaju utemeljenje u nečemu stoneko voli, ali ne u onome što se potpiše”, rerkao je Drljević.

Generalni direktor RTCG-a, Božidar Šundić, kazao je da su saopštenje napisali menadžment i urednički tim.

“Mi smo ovdje tri godine na čelu ove kuće. Mi ovdje radimo posao. Ne postoji niko na svijetu ko će da nas ućutka. Mi iznosimo svoje mišljenje. Ako neko smatra da smo pogriješili mi ćemo da odgovaramo. Kako ćemo mi to da radimo to je nasastvar. Sviđalo se to nekome ili ne”, kazao je Šundić.

Kandidati će biti intervjuisani u petak po redosljedu koji je zaveden u zapisniku Komisije. Odlučeno je da sjednica bude otvorena za medije, a RTCG će snimati i integralno emitovati intervjue u nedjelju veče. Savjet će za novog generalnog direktora glasati u ponedjeljak u 10 sati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije