Povežite se sa nama

Vijesti

Sekulović: Sudska praksa previše blaga; Bošnjak: Ženski klub za hemijska kastraciju za silovatelje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Radunović je napomenuo i da se može desiti da “nečija razmažena, ljubomorna ćerka prijavi silovanje, pa da hemijskom kastracijom bude nanešena nepopravljiva šteta nekom mladiću”

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatra Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje se tiču potrebe hitne socijalno-kriminološke profilakse u društvenim uslovima, kada postoji neodložna potreba preventivnog djelovanja na potencijalne učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda i posebne zaštite djece.

Radi se o silovanju, obljubi nad maloljetnom osobom ili djetetom, posredovanje u prostituciji kad su u pitanju maloljetne osobe…

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i mabnjinskih prava Sergej Sekulović kazao je da je, sa jedne strane, sudska praksa bila previša blaga, te da je u presudama primjetno izricanje sankcija koje su zakonski minimum.

“Postoje razlozi krtiminalno-političke prirode, ali i negativna sudska praksa koja nije bila dovoljno odvraćajuća”, kazao je on.

Sekulović je kazao i da zakon nije cjelovito rješenje, neće sam po sebi riješiti problem, ali jeste korak naprijed.

“Ne bih se upuštao u analizu pojedinačnih sudskih odluka, ali ako postoji odluka da je olakšavajuća okolnost to što lice koje je počinil krivično djelo nad djetetom ili nemoćnom osobom ima djecu, onda sudska vlast treba da je ispita”, kazao je ministar navodeći da je Vlada spremna da “ako postoje mehanizmi u drugim zemljama, a u vezi sa zabranama prilaza mjestima u kojima borave djeca ili rada sa djecom, koje bi mogli da primijenimo, ima prostora da doradimo zakon”.

Poslanik DPS Predrag Sekulić kazao je da vjeruje da Ministarstvo ima analizu počinilaca ovih krivičih djela. Upozorio je da su podignute gornje granice kazne.

Pitao je i da li se time postiže svrha izmjena, ako sudovi izriču kazne koje su zakonski minimum.

“Radi se o visokim predviđenim kaznama i našoj obavezi da vjerujemo pravosudnim organima Crne Gore. Ovo je predlog, a vi kao poslanici možete i treba da ga popravite”, odgovorio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić.

Potpredsjednica Skupštine i poslanica PZP, jednog od konstituenata DF, Branka Bošnjak kazala je da se radi o jednoj od prvih tema kojim se bavio Ženski klub poslanica.

Ona je saglasna sa Sekulićem da donja granica nije pomjerena i da bi trebalo više da se pomjeri.

“Šokirana sam analizom rada sudova, imala sam osjećaj da se mnogo više brine o nasilnicima nego o žrtvama, jer i danas imamo ljude koji se normalno kreću nakon takvog djela”, kazala je Bošnjak.

Poručila je i da se Ženski klub zalaže za hemijsku kastraciju za pedofile i višestruke povratnike silovatelje.

“To imamo u skandinavskim zemljama, Sjevernoj Makedoniji, Francuskoj,… Uvijek je bila debata da li se krše ljudska prava i možemo voditi debatu o tome”, poručila je Bošnjak.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković je kazala da je ranije ukazivala da je zakon do sada zakon štitio počinioce, a ne žrtve.

“Treba da se stavimo u poziciju roditelja čije je dijete žrtva nasilja”, kazala je ona.

Podsjetila je da je nedavno bio slučaj da je jedan “psihopata pratio od škole djevojčicu, a da tužilac nije mogao da reaguje, jer nije imao pravni osnov što je svedeno na nivo prekršaja”.

“I prije sam zagovarala kad su u pitanju silovatelji hemijsku kastraciju. Ako imamo djevojčicu i dječaka kojem je obljubom povrijeđen i psihički i fizički integritet, hemijska kastracija je neki vid reciprociteta”, kazala je Vuksanović Stanković.

Poslanik DF Slaven Radunović kazao je da hemijska kastracija ne treba da bude pravilo.

On smatra da prije toga treba da obezbijedimo apsolutno povjerenje u pravosudni sistem.

“Ja ga trenutno nemam”, kazao je on.

On je napomenuo i da se može desiti da “nečija razmažena, ljubomorna ćerka prijavi silovanje, pa da hemijskom kastracijom bude nanešena nepopravljiva nekom mladiću”.

“Kako vjerovati, s obziroma na rasprostranjenu korupciju, da neko zbog benefita neće donijeti pogrešnu odluku”, kazao je on.

Bošnjak je odgovorila da smatra da nije dobro shvaćena inicijativa Ženskog kluba.

“To je hemijski tretman, a ne fizička kastracija. To je vid liječenja, nije trajno. Radi se o tome da se misli na pedofile i višestruke povratnike u silovanju. Za te ekstreme moramo da imamo rješenje u zakonodavstvu”, kazala je Bošnjak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije