Povežite se sa nama

Vijesti

Sestra Slavoljuba Šćekića: Riješite problem bolesti Ljuba Bigovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Slavica Šćekić danas je u Apelacionom sudu zatražila od vijeća sudija da “riješe problem bolesti Ljuba Bigovića” i nađu način da se konačno posle 16 godina okonča postupak protiv optuženih za ubistvo njenog brata, policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Burna reakcija Slavica Šćekić uslijedila je nakon nakon sapštenja sudećeg vijeća da se pretres protiv optuženih za ubistvo Šćekića odlaže za 9. decembar usljed bolesti optuženog Bigovića za kojeg je zatvorski ljekar konstatovao da nije u stanju da pristupi u sud i prati tok suđenja.

– Molim Vas da riješite ovaj problem. On je bolestan već 16 godina. Ako je bolestan od teške bolesti kao što priča, do sad bi umro. Bolestan čovjek ne može da se angažuje kao svjedok saradnik u nekom drugom slučaju – kazala je sestra pokojnog Šćekića.

U Apelacionom sudu za danas je bio zakazan ponovni pretres protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića koji su prethodnom presudom osuđeni na po 30 godina robije za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Podsjećamo, Vrhovni sud je u decembru 2019. godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine protiv ovih optuženih.

Odluci Vrhovnog suda je prethodila odluka sudija Ustavnog suda koji su usvojili žalbu odbrane osuđenih, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Ustavni sud je konstatovao da je odbrana na suđenjima pred redovnim sudovima osporavala kredibilitet iskaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, ali da sudeća vijeća u svojim odlukama nijesu obrazložila suprotni stav – da je iskaz ovog svjedoka validan.

Sudije Ustavnog suda utvrdile su i da je, u odnosu na optuženog Ljuba Bigovića, došlo do izmjene činjeničnog dijela precizirane optužnice i to u presudi prvostepenog suda od 19. jula 2012, zbog čega se pojavilo suštinsko pitanje, da li je narušen identitet presude i optužbe, odnosno da li je optužba prekoračena. Bigović je „pod nerazjašnjenim okolnostima“ izašao iz pritvora u Spužu u noći između 22 i 23. avgusta 2005. i u Tivtu se sastao sa okrivljenim Vujadinovićem. Sud je istakao u obrazloženju presude da navodi optužnice nijesu dokazani. Umjesto toga, sud je „na osnovu sprovedenih dokaza“ ustvrdio kako je Bigović pomenuto krivično djelo izvršio ranije, prije nego što je „lišen slobode“.

Podsjećamo da je optuženima suđeno tri puta. Apelacioni sud je prve dvije presude Višeg suda oborio zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i brojnih grešaka.

Sudija Uskoković, koja je donijela posljednju presudu 2012. godine u obrazloženju je navela da je, na osnovu svih dokaza, prema stavu sudskog vijeća, nesumnjivo utvrđeno da su Boreta i Bigović podstakli Čilu Šćekića i Vujadinovića da iz koristoljublja ubiju inspektora Šćekića.

Direktni egzekutor je prema navodima optužnice Milan Čila Šćekić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije