Povežite se sa nama

Vijesti

SKUPŠTINSKI ODBOR: Dobili zahtjev za skidanje imuniteta Injac

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Administrativni odbor Skupštine dobio je danas zahtjev za skidanje imuniteta ministarki odbrane Oliveri Injac, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević

On je to rekao na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, koji obavlja kontrolno saslušanje Injac o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

“Mi smo, sticajem okolnosti, danas dobili zahtjev za skidanje vašeg imuniteta, jer ste prekršili Zakon i član 130 Ustava, gdje ste zaobišli Savjet za odbranu i bezbjednost, koji je jedino po Ustavu ovlašćen da imenuje i razrješava aktivna vojna lica”, naveo je Konjević obraćajući se Injac.

Konjević, koji je inicirao kontrolno saslušanje Injac, ocijenio je da niz postupanja koja su se dešavala nakon donošenja odluke o izboru kandidata za školovanje na vojnim akademija u Grčkoj, pokazuju da „pravo u Vladi očigledno nije jača strana“.

On je kazao da je Vlada na elektronskoj sjednici donijela rješenje o prestanku mandata predsjednice i članova Komisije za žalbe, i to 15-ak dana nakon što je ta komisija poništila odluku o izboru kadeta.

Konjević je pročitao obrazloženje Vlade o razrješenju predsjednice i članova Komisije za žalbe, u kojem je, kako je naveo, direktno optužena Injac.

„Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija u obrazloženju kaže da joj je Injac uputila dopis kojim je obavijestila o propustima u radu Komisije za žalbe“, naveo je Konjević.

On je kazao da ministar odbrane nema nadležnost da utvrđuje propuste u radu drugog organa, odnosno u postupcima Komisije za žalbe koja je poništila konkurs.

„Dakle, vi inicirate razrješenje Komisije koja poništava vašu odluku, u toj inicijaciji prema nadležnom Ministarstvu ga netačno informišete. Govorite o tome da Komisija nije bila nadležna“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, Upravni sud je svojim rješenjem naložio postupanje Komisije za žalbe i samim tim utvrdio njenu nadležnost.

Konjević je zamolio Injac da mu objasni koja odluka je danas na snazi vezano za izbor kandidata, imajući u vidu postupanje nadležnih sudova i Komisije koja je razriješena.

“Ovakvo vaše postupanje je samo potvrda jednog manira u ponašanju koje, nažalost i na moje veliko iznenađenje, Vi, kao ministarka odbrane, imate u ovih 11 mjeseci mandata Vlade”, rekao je Konjević, obraćajući se Injac.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova nisu došli na kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu, pa je Odbor odgodio njihovo saslušanje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije