Povežite se sa nama

Vijesti

SPP: Država da zaustavi nacionalističko divljanje i da obezbjedi mir i sigurnost za sve građane

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Crna Gora je građanska država svih njenih građana i takva će i ostati”

Stranka pravde i pomirenja (SPP) osudila je današnji incident u Pljevljima i kako su naveli fašističko divljanje i napad na aktivisticu za ljudska prava, humanitarca i aktivistkinju sigurne ženske kuće Sabinu Talović i više drugih građana Pljevalja bošnjačke nacionalnosti.

“Naša upozorenja institucijama i javnosti o izuzetno ozbiljnoj situaciji u Pljevljima i Crnoj Gori ostajala su mahom neozbiljno shvaćena ili ignorisana te se nakon današnjeg fizičkog napada kada je višestruki akter nacional-šovinističkih ispada u Pljevljima, javni promoter fašističkog četničkog pokreta i pripadnik zloglasne jedinice VRS iz agresije na Bosnu i Hercegovinu pokušao oduzeti pištolj službeniku policije nameće vrlo jednostavno pitanje – treba li u Pljevljima (ili u nekom drugom gradu) neko da bude ubijen da bi se država i društvo ozbiljno pozabavilo povampirenjem četništva na ulicama, društvenim mrežama, javnim preduzećima ili institucijama države Crne Gore?”, navodi se u saopštenju SPP.

U saopštenju te partije, između ostalog se navodi da je današnji akter za poslednji incident u Pljevljima dobio prekršajnu prijavu i da “ostaje dojam da sudstvo i tužilaštvo smišljeno i institucionalno štite takve pojave”.

“Jasno poručujemo svima u Crnoj Gori da su vremena kada su Bošnjaci ubijani, maltretirani plašeni i proganjani u tišini i bez posljedica prošlost i da nećemo dozvoliti napade i progon sa vjekovnih ognjišta. Pljevlja, kao i svaki drugi grad u Crnoj Gori su i bošnjački kao i srpski, crnogorski, albanski, hrvatski romski i uvijek će tako i ostati. Crna Gora je građanska država svih njenih građana i takva će i ostati. Pozivamo Vladu Crne Gore, MUP, ANB, Skupštinu Crne Gore i predsjednika Crne Gore da zakažu sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost i da utvrde mjere i postupke kojim bi se zaustavilo nacionalističko divljanje u Crnoj Gori obezbjedili mir i sigurnost za sve građane. Pozivamo političke partije da se javno ograde i osude svaki vid nacionalizma i netrpeljivosti bez da relativizuju ispade pojedinaca pravdajući ih ‘nepravdom’ iz prošlosti. Pozivamo međunarodne inatitucije, evropsku komisiju i evropski parlament da u preporukama Crnoj Gori jasno naglase obaveznost svih institucija u Crnoj Gori u nedvosmislenoj borbi protiv ovakvih pošasti koje ugrožavaju opšti mir i sigurnoat u Crnoj Gori i koče napredak naše države u pridruživanju zajednici slobodnih evropakih naroda”, zaključuje se u saopštenju SPP.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije