Povežite se sa nama

Vijesti

SUD U KOLAŠINU PRESUDIO: Katnićeve medijske ispostave da izbrišu tragove propagandnog rada protiv Bećirovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”Protokom vremena (skoro dvije godine od objavljivanja) ove informacije nijesu aktuelne nisu ni relevantne za javnost pa sud smatra da tužilac ima pravo da traži da se iste uklone sa interenet portala i učine nevidljivim za širu čitalačku javnost. Po mišljenju suda ne postoji opravdan interes javnosti da se navedeni tekstovi neograničeno nalaze na internetu”, navodi se u presudi

Sudija Osnovnog suda u Kolašinu Jadranka Pavlović donijela je presudu po kojoj su dnevni list Pobjeda i režimski tabloid Vijesti obavezni da sa svojih internet portala izbrišu sve tekstove koji su vezani za slučaj biznismena Zorana Bećirovića koji je prije dvije godine po nalogu glavnog Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, protivzakonito uhapšen i isljeđivan u SDT-u.

Podsjetimo, Bećirović je 28. novembra 2019. godine priveden na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo, a laička i stručna javnost danima su tada spekulisali zbog čega je priveden. Jer nije postojao nikakav pravni osnov za ovakvo postupanje SDT-a na čelu sa specijalnim tužiocem Katnićem, koji je poznat po zloupotrebama i aferama. To, međutim, nije spriječavalo medije bliske Katniću da krenu u hajku, i danima po nalogu SDT-a konstruišu aferu zasnovanu na nezakonitom hapšenju, uz laži da je Bećirović nakon hapšenja saslušavan u Osnovnom državnom tužilštvu, iako je isljeđivan u Specijalnom.

Preko tužilačke institucije na čijem je čelu Katnić, danima su “curele” informacije iz “pouzdanih izvora”, o Bećirovićevom slučaju koje su istovremeno objavljivane na naslovnim stranama Dana, Vijesti i Nove Pobjede.

Dubrovački podvižnik Milivoje predvodio specijalni medijski rat preko propagandnih batina: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, ”I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Izbrisati sporne tekstove

Osnovni sud u Kolašinu usvojio je tužbeni zahtjev Bećirovića i obavezao da radi uklanjanja izvora opasnosti od štete za tužioca o svom trošku koncern ‘‘Daily press” ukloni sa internet portala ”Vijesti onilne” sledeće članke:

”Bećirović hapešn  po Katnićevom nalogu, od 30. 11. 2019. godine””Bećirović je uhapšen zbog prijetnji sudskom vještaku 30.11.2019.””Bećirović je hapšen zbog prijetnji vještaku i tužiocima 1.12.2019.”, ”Neodređivanjem pritvora Bećiroviću se šalje loša poruka plašljivima 2.12. 2019.”, ”Tužilac nije tražio pritvor za Bećirovića 3.12.2019.”. ”Sudija odbio da potvrdi optužni predlog protiv Zorana Bećirovića 27.01.2020.”.

Sud je takođe naložio ”Novoj Pobjedi” da ukloni sledeće članke sa svoje interent platforme:

”Bećirovića terete za prijetnje sudskom vejštaku 31.11.2019.”, ”Podignuta optužnica protiv Bećirovića 26.12.2019.”, ”Odbijen optužni predlog protiv Bećirovića 27.012020.”.

Odluka Suda u Kolašinu je prvostepena, a Vijesti i Pobjeda imaju pravo žalbe.

Kako je režimski tabloid Vijesti sprovodio hajku po nalogu SDT-a

Članci nanose štetu Bećiroviću

Kako se navodi u obrazloženju odluke suda, ”u donošenju odluke po zahtjevu tužioca javlja se potreba pravičnog balansiranja između zaštite prava na privatnost propisanog čl 8. Evropske konvecije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, s jedne strane i prava na pristup informacijama u zaštiti javnog interesa, sa druge strane, zaštićenog članom 10. konvencije”.

”Tužilac je bio lišen slobode po zahtjevu stvarno nenadležnog organa i određeno mu je zadržavanje od 72 sata. Tokom postupka optužni predlog ODT-a u Podgorici, kojim je tužiocu bilo stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela sprečavanje dokazivanja je pravosnažno odbijeno. Internet portali tuženih su izvještavali o predmetnom slučaju. Tužilac je poslovan čovjek pa mu postojanje članaka na interentu o njegovom hapšenju, iako nezakonitom, u poslovnim krugovima stvara opasnost da će on ili njegove kompanije trpjeti štetu, za što po mišljenju suda postoje realne okolnosti”, navodi se u odluci.

Protokom vremena (skoro dvije godine od objavljivanja) ove informacije nijesu aktuelne nijesu ni relevantne za javnost pa sud smatra da tužilac ima pravo da traži da se iste uklone sa interenet portala i učine nevidljivim za širu čitalačku javnost. Po mišljenju suda ne postoji opravdan interes javnosti da se navedeni tekstovi neograničeno nalaze na internetu. Sasvim drugačiji stav sud bi imao u slučaju da je tužilac osuđen za krivično djelo koje mu je bilo stavljeno na teret”, navodi se u presudi.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” , ”Željko Bilbord” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Isljednik Milivoje i njegove medijske toljage

Podsjetimo, portal Aktuelno mjesecima je pisao kako je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić vršio brojne malverzacije, zloupotrebljavao položaj i resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima i kritičarima, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju. Za svoje sumnjive radnje obilato je koristio medije, prije svih dnevne novine  Dan, Vijesti i Pobjedu.

Ovakav metod djelovanja na svojoj koži najbolje je osjetio biznismen Zoran Bećirović, koji je danima nakon što je nezakonito uhapšen u novembru 2019. godine zbog nepostojećeg krivičnog djela bio predmet orkestrirane tužilačko-medijske hajke predvođene, kako se sumnja, glavnim specijalnim tužiocem Katnićem.

Preko tužilačke institucije na čijem je čelu Katnić, danima su “curele” informacije iz “pouzdanih izvora”, o Bećirovićevom slučaju koje su objavljivane u Danu, Vijestima i Novoj Pobjedi. To udruženo djelovanje pretvorilo se u pravu medijsku hajku protiv Bećirovića, ali i njegovih prijatelja.

Draško Đuranović: Sudija Pavlović misli da ćerka loše brani tatu, dok Petros plaća. Ipak će morati da ukloni ”tekstove” koji su mu toliko značili da je bio spreman da ide na sud zbog njih

Advokat Branko Čolović koji zastupa Bećirovića uputio je svojevremeno dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Nova Pobjeda” zahtjev za uklanjanje tekstova o nezakonitom hapšenju Bećirovića sa internet portala, u cilju “uklanjanja opasnosti od daljeg nastupanja štete zbog povrede prava ličnosti”.

Samo je uredništvo Dana u potpunosti ispoštovalo zahtjev, a s obzirom da Nova Pobjeda i Vijesti nikad nijesu odgovorili na zahtjev advokata, pokrenut je sudski postupak.

Postoji osnovana sumnja da direktor i glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović namjerno nije htio da ukloni sporne tekstove kako bi pravio posao ćerki, koja ga je zastupala u postupku. To nije zakonom zabranjeno jer je u pitnaju parnični postupak, iako je moralno upitno. Ali odbijanjem da ukloni sporne tekstove i učešćem u sudskom postupku u kojem ga je zastupala ćerka, Đuranović je nanio štetu vlasniku ”Nove Pobjede” u visini sudskih troškova.

Hajka orkestrirana iz SDT-a

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu strani specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponašao kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i naravno portala Aktuelno zbog sms poruka.

Da je Bećirović nezakonito uhapšen zbog lične osvete Katnića, postalo je jasno nakon presuda prvo Osnovnog, a zatim i Višeg suda u Podgorici koji su u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju glavnog specijalnog tužioca.

Katnić je tada u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Takođe treba podsjetiti da je ”Nova Pobjeda” tekstovima koje je potpisivao direktor i glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće Draško Đuranović pod inicijalima D.Đ. danima “filovala” javnost lažima nakon hapšenja Bećirovića, a informacija o odbijanju optužnog predloga objavljena je u ćošku kao sporedna vijest.

Za kraj treba podsjetiti da glavni specijalni tužilacMilivoje Katnić,nikad nije odgovorio na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije