Povežite se sa nama

Vijesti

U BRISELU: Usvojeni amandmani za zaštitu Hrvata u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropski parlament usvojio je amandmane Tomislava Sokola, zastupnika Evropske pučke strane (EPP), kojima se želi zaštititi prava hrvatskog naroda u Crnoj Gori, saopšteno je iz te partije

Kako je saopšteno iz EPP-a, na sjednici Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME) raspravljalo se o tijeku pristupnih pregovora Crne Gore, a dotakli su se i tamošnjih dnevno političkih zbivanja.

Navodi se da je usvojena i Deklaracija s preporukama u koju su uvršteni i amandmani Tomislava Sokola.

“Amandmani koje sam podnio na tekst Deklaracije i koji su usvojeni imaju za cilj jačati prava nacionalnih manjina. Za nas je to od strateškog interesa jer u Crnoj Gori živi autohtona hrvatska nacionalna manjina koja njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe”, saopštio je Sokol.

Osim toga, kako je naveo, amandmanom je zatražio i jači angažman crnogorske Vlade u sprječavanju ilegalnih migracija na teritorij EU.

“Znamo da se Crna Gora nalazi na tzv. Balkanskoj ruti preko koje migranti ilegalno pokušavaju doći na teritoriju Evropske unije. Ključ sprečavanja takvih migracija je upravo međunarodna saradnja”, kazao je Sokol.

Takođe, izrazio sam zabrinutost zbog miješanja trećih država u unutarnje političke procese u Crnoj Gori što, kako je ocijenio, kompromituje napore koji se preduzimaju s ciljem evropskih integracija.

“Da je tome tako imali smo priliku svjedočiti i nedavno kada su izbili incidenti vezani uz ustoličenje mitropolita pravoslavne crkve Joanikija u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore. Još ranije jasno sam kazao da nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njene samobitnosti nije prihvatljivo. Ova zemlja ima dugu istoriju vlastite samostalnosti, kao i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina na svojoj teritoriji, te njeni lideri moraju raditi na tome da se takav suživot nastavi”, saopštio je Sokol.

On je kazao da je poštovanje ljudskih prava u posljednje vrijeme ugroženo od strane antievropskih političkih snaga u Crnoj Gori.

“Pri tome opet ističem važnost zaštite prava hrvatskog naroda u Crnoj Gori”, naglasio je Sokol, koji je, govoreći na sjednici Izaslanstva, dao nedvosmislenu podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ali i pozvao Evropsku uniju na pružanje ne samo diplomatske nego i ekonomske podrške našoj državi na putu prema evropskim integracijama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije