Povežite se sa nama

Vijesti

U CRNOJ GORI: Najviša penzija 1.180, najniža 147 eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora ima 128.059 penzionera. Najniža penzija iznosi 147,08 eura i prima je 16.696 korisnika, dok je najviša 1.180 eura. Iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Dnevnim nije odgovoreno na pitanje koliko građana i prima najvišu penziju

“Prema statističkim podacima za oktobar 2021. godine, Fond PIO Crne Gore isplaćuje prava za ukupno 128.059 korisnika iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su to pravo ostvarili shodno Zakonu o PIO ili primjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju. Navedeni broj obuhvata 118.319 korisnika prava u Crnoj Gori i 9.740 korisnika u inostranstvu”, saopštili su iz Fonda PIO.

Prema podacima za posljednju isplaćenu penziju u oktobru, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosila je oko 293 eura.

“Iznos najniže penzije propisan je Zakonom o PIO na način da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5. Shodno navedenom, najniža penzija u Crnoj Gori na današnji dan iznosi 147,08 eura i prima je 16.696 korisnika ovog prava, od kojih 16.663 u Crnoj Gori, a u inostranstvu 33 penzionera. Sa druge strane, najviši iznos penzije, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, definisan je limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri. Ovo znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, na današnji dan primao penziju u iznosu od 1.180,99 eura”, kazali su iz Fonda, ne precizirajući koliko građana prima najvišu penziju.

Kad je riječ o strukturi, pojasnili su, od ukupnog broja korisnika prava u Crnoj Gori, 113.758 je penzionera, a 4.561 korisnik ostalih prava iz PIO, poput tjelesnog oštećenja, tuđe pomoći i njege, naknade invalidima rada, dodatka na spomenicu, dok se u inostranstvo isplaćuje 9.659 penzija i 81 ostalo pravo.

“Strukturu ukupnog broja penzija u Crnoj Gori čine starosne 66.351 ili 58,33 odsto, invalidske 18.668 ili 16,41 odsto i porodične 28.739 ili 25,26 odsto. Struktura penzija po vrstama ovog prava smatra se povoljnom, s obzirom na višegodišnji trend porasta udjela starosnih i smanjenja udjela invalidskih penzija u ukupnom broju korisnika prava na penziju”, kazali su iz Fonda.

Komentarišući održivost penzionog sistema, iz Fonda kažu da njegovo finansiranje u najvećoj mjeri zavisi od odnosa broja zaposlenih i penzionera, odnosno broja uplatilaca doprinosa i korisnika prava koji se iz tih doprinosa finansiraju.

“Odnos zavisnosti, kojom se prikazuje odnos penzionera i broja zaposlenih, trenutno iznosi 1:1,28, što znači da za isplatu penzije jednog penzionera 1,28 zaposlenih uplaćuje doprinose. Kako znamo da je optimalan odnos 1:5, a minimalan 1:3, nije teško zaključiti da nije postignuta finansijska samostalnost penzionog sistema, stoga se nedostajuća sredstva za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja obezbijeđuju iz Budžeta Crne Gore”, kazali su iz Fonda.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije