Povežite se sa nama

Vijesti

U MOJKOVCU TENZIJE: Policija čuva prilaze zgradi MUP-a, Ašanin će prekršajno odgovarati

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici lokalne opozicije u Mojkovcu – izbornih lista Građanskog pokreta Ura, Demokrata, koalicije ,,Za budućnost Mojkovca“, Grupe građana ,,Ne damo Mojkovac“ i Ujedinjene Crne Gore, predvođeni Ivanom Ašaninom, već nekoliko dana presrijeću ljude kako bi ih onemogućili da prijave prebivališta u prostorijama područne jedinice MUP-a u tom gradu

Već nekoliko dana građani negoduju zbog neugodnosti koje doživljavaju u zgradi mojkovačkog MUP-a, kancelariji za prijavu prebivališta, uz tvrdnje da ih tamo, prije svih, dočekuje nosilac izborne liste Građanskog pokreta Ura Ivan Ašanin, sa svojim ljudima, maltretira ih i prijeti im, a sve, navodno, kako bi zaštitio birački spisak od nezakonitih upisa, kako on tvrdi, glasača DPS-a.

Policija se nije oglašavala povodom događaja u Mojkovcu, a Pobjedi je visoki policijski funkcioner nezvanično rekao da situacija u ovom gradu nije dramatična kako se predstavlja, te da je policija raspoređena u blizini zgrade MUP-a i ne dozvoljava blokadu rada ovog državnog organa.

STRAŽA U KAFANI

– Nema nikakvih paravojnih ili parapolicijskih formacija. To nije tačno. Policijski službenici su tu u svakom trenutku i efikasno bi preduprijedili bilo kakav neželjeni događaj – rekao je nezvaničan sagovornik Pobjede.

Pobjedi je u Upravi policije potvrđeno i da su bjelopoljskom tužilaštvu procesuirali prijave građana protiv Ivana Ašanina, te da je tužilac ustanovio da nema elemenata za krivično gonjenje po službenoj dužnosti, ali da će Ašanin biti prekršajno gonjen.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Ašanin je u srijedu imao i fizički obračun sa jednim sugrađaninom.

Predstavnici lokalne opozicije u Mojkovcu – izbornih lista Građanskog pokreta Ura, Demokrata, koalicije ,,Za budućnost Mojkovca“, Grupe građana ,,Ne damo Mojkovac“ i Ujedinjene Crne Gore, predvođeni Ašaninom, već nekoliko dana presrijeću ljude kako bi ih onemogućili da prijave prebivališta u prostorijama područne jedinice MUP-a u tom gradu.

– Pošto je sada policija kod zgrade, Ašanin i njegovi uglavnom sjede u jednoj kafani preko puta i maltretiraju ljude za koje sumnjaju da su došli da prijave boravak – tvrde naši izvori.

Da se u Mojkovcu ozbiljno krše javni red i mir, svjedoče i ispovijesti dvije žene koje su se javno oglasile – jedna u srijedu, o čemu smo već pisali, a druga juče, upozoravajući da je situacija ozbiljna.

Policiji je juče izjavu dala Irma Džafić, a u koju je portal Pobjeda imao uvid, navodeći da je namjeravala da izvadi uvjerenje o državljanstvu, kada je za njom u kancelariju ušao „izvjesni Boško Laketić“, koji je pitao: „Zbog čega si ti ođe došla, koji dokument uzimaš?“

U kancelariju je ušao i Ivan Ašanin i rekao joj: „A sa tobom ću se kasnije viđet, za onu braću od tetke što si upisala ođe“. Tada je službenik reagovao i Ašanin i Laketić su izašli iz kancelarije.

U hodniku je presreo Ašanin optužujući je da je prije pet-šest dana upisala rođake u birački spisak… Navela je da se osjetila ugroženo zbog riječi koje joj je uputio.

Neugodnost je prije nekoliko dana, na radnom zadatku, doživjela i novinarka Antene M Nikoleta Rakočević, dok je telefonom pokušavala da snimi svađu Ašanina sa njoj nepoznatim građaninom.

BEZAKONJE

Povodom događaja u Mojkovcu oglasio se generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora i aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković saopštavajući da na osnovu onog što mu je saopštilo više građana, ali i na osnovu uvida u prijave koje su neki od njih podnijeli tamošnjoj policiji, stekao je utisak da grupa građana, koju čine aktivisti i lideri određenih političkih partija, otvoreno sprečava druge građane u ostvarivanju njihovih prava i potreba.

– U zemlji koja teži vladavini prava i ravnopravnosti građana takav pristup je nedopustiv i aktivisti nemaju pravo na samovolju i neograničenu slobodu samo zato što pripadaju partijama koje obrazuju aktuelnu Vladu Crne Gore – rekao je on.

On se tim povodom zvanično obratio i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i zatražio da zaustavi i obuzda samovolju i vrati ravnopravnost i vladavinu prava u Mojkovac.

Ocijenio je da posebno zabrinjava činjenica da policijski službenici nijesu reagovali, nego, kako kaže, tolerišu samovolju privatnih lica koja ograničavaju ustavna i zakonska prava građana i nadležnih institucija.

Do koje mjere je izražena samovolja građana potvrđuje, kako je naveo, slučaj gospođe D. S. za kojom je u kancelariju mojkovačkog MUP-a ušlo osam osoba, a jedan od muškaraca je uhvatio za ruku tražeći da mu odgovori što će tu?!

Kada im je objasnila da je došla da produži boravak, jer je državljanka Srbije i da nema pravo glasa, oni su se povukli.

Situacija u Mojkovcu, kategoričan je Zeković, potvrđuje da naša zemlja ima ozbiljne probleme sa vladavinom prava.

POZIV NADLEŽNIMA

O stanju u gradiću na Tari juče je bilo riječi i u Skupštini Crne Gore, a poslanik Liberalne partije Andrija Popović pozvao je nadležne na hitnu reakciju.

– Paravojne formacije blokiraju ulazak u MUP, koje kontroliše aktuelna državna vlast. Državni organi moraju da pomognu građanima Mojkovca. Nedopustivo je to što se događa. Vaše pristalice blokiraju MUP kojim vi upravljate, to je prosto nevjerovatna situacija – rekao je Popović.

Poručio je i da se ne smije dozvoliti da „ljudi šetaju od grada do grada“ i upisuju se u te opštine, „sa koje god strane to dolazilo“. Kategoričan je da odluka Ustavnog suda koja to omogućava ne smije da opstane.

Oglasila se i Grupa građana „Ne damo Mojkovac“ uz tvrdnju da iza tih upisa stoji DPS, a da su građani protestom ispred zgrade MUP-a pokušali da ih spriječe u namjeri da u birački spisak uvedu svoje glasače.

Mojkovački DPS oglasio se 16. novembra optužujući Ivana Ašanina za nezakonite upade u lokalni MUP, ali i njegovu suprugu, koja radi u toj ustanovi, da „iznosi podatke građana iz službenih evidencija čime krši važeće zakone i zloupotrebljava svoj položaj u političke svrhe“.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić saopštio je prije nekoliko dana da je do povećanja broja birača u Mojkovcu, uoči lokalnih izbora u tom gradu, došlo jer je Ustavni sud ukinuo odredbu o rezidencijalnom uslovu od šest mjeseci po kojem je birač morao biti u biračkom spisku u određenoj opštini da bi ostvario pravo glasa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije