Connect with us

Vijesti

Ugostitelji Budve: Neprihvatljiva odluka o zabrani organizovanja javnog dočeka

Published

on

“Smatramo da uz određene stroge smjernice i pravila, kako su na primjer organizovani muzički festivali, nema mjesta nikakvom dodatnom riziku za širenje zaraze”

Udruženje ugostitelja Budve je zauzelo stav da je neprihvatljiva odluka o zabrani organizovanja dočeka i proslave Nove 2022. na otvorenim javnim mjestima.

“Smatramo da uz određene stroge smjernice i pravila, kako su na primjer organizovani muzički festivali, nema mjesta nikakvom dodatnom riziku za širenje zaraze. Ograđeni prostor, posjedovanje nacinalne Kovid potvrde, brzi antigenski testovi, stroga kontrola od strane inspektora Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju policije/redara organizatora, obezbijedilo bi poštovanje svih epidemioloških mjera i sigurnu zdravstvenu situaciju”, saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Budve.

Navode i da ne žele da im se imputiralo da im je bitniji profit od zdravlja ljudi i podsjetili da su organizovali novčane donacije za zdravstveni sistem, akciju doborovoljnog davanja krvi, pozivali sve vrijeme na vakcinaciju, tražili dodatne punktove za vakcinaciju ispred Starog grada, vakcinisali se… bili zatvoreni 153 dana sa minimalnim subvencijama….

“I dalje tražimo dijagol, a ne izlazimo na ulice, kako se to čini u drugim zemljama. Sportske hale i fudbalski tereni su puni i to je dokaz da stvari mogu da funcionisu uz poštovanje mjera”, navode u Udruženju.

Kako je ugostiteljstvo djelatnost koja je pretrpjela ogromne gubitke, dodaju, “moramo biti racionalni i naći pravu mjeru koja neće kompromitovati zdravlje ljudi”.

“Ali neće dovesti ni do bankrota i socijalnih slučajeva stotine/hiljade građana, posebno imajući u vidu najavu vraćanja opšte stope PDV-a od 21 odsto za restorane. Još se nijesmo oporavili od 2020. godine, a slijedi nova kataklizma i to poslije godine u kojoj su, upravo zahvaljujući sniženoj stopi PDV-a naplatili rekordan iznos poreza ikada. Ovakve odluke, koje su klasično pucanje samom sebi u nogu, je tek blaga metafora u odnosu na ono što nas čeka ukoliko ne naiđemo na razumjevanje kod nadležnih, ali i neizostavnu podršku opštine Budve, TOB, resornog ministarstva.Ne smijemo se predati pred naletom korone, vec se organizovano suprostaviti i pobjediti”, zaključuje se u saopštenju Udruženja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije