Povežite se sa nama

Vijesti

UP: Strože kazne za lica koja napadaju policijske službenike

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Naročito kada su počinioci napada povratnici

Učestali napadi na policijske službenike koji su se dogodili u prethodnom periodu, a koji su u demokratskim društvima nedopustivi, moraju biti strože sankcionisani, naročito kada su počinioci napada povratnici, saopšteno je iz Uprave policije.

“Jasno je da su napadači pojedinci, skloni vršenju krivičnih djela i prekršaja, ali u svakom slučaju pozivamo na primjereno i ponašanje u skladu sa zakonom u kontaktima s policijom, imajući u vidu da je policijskim službenicima dobrobit građana na prvom mjestu”, navodi se u saopštenju.

To je prepoznato i u istraživanjima javnog mijenja, kako navode, kada je u pitanju povjerenje građana u policiju.

“Samo u posljednje dvije sedmice registrovano je šest napada na ovlašćene policijske službenike koji su obavljali redovne zadatke shodno zakonskim ovlašćenjima. U tim napadima jedan policijski službenik zadobio je teške tjelesne povrede, dok je u jednom slučaju lice izvršilo napad na policajca opasnim oruđem, kada je službenik povrijeđen”, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave policije, pozivaju na poštovanje zakona, ali i tužilšatvo i sudstvo da preduzmu efikasnije mjere na zaštiti integriteta policijskih službenika prilikom odlučivanja i odmjeravanja kazni napadačima, u skladu s propisanim zakonskim rješenjima i rasponima kazni.

“Dužnost je svih nadležnih organa u sistemu krivično – pravne zaštite da preduzmu odlučne aktivnosti u primjeni zakona, radi efikasnije zaštite policijskih službenika. Posebno ako se ima u vidu da su licima za koja je dokazano da su izvršila napad na policijske službenika u prethodom periodu u nemalom broju slučajeva izricane uslovne kazne ili kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, odnosno da je nemali broj njih samo prekršajno kažnjen”, pojašnjava se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, kazne protiv lica koja napadaju policijske službenike prilikom obavljanja radnih zadataka “trebalo bi da budu strožije, posebno prema povratnicima”.

“Imajući u vidu nezamjenjivu ulogu koju zakonito postupanje policije ima za dobrobit cjelokupnog društva, te smatrajući neophodnim da se policijskim službenicima obezbijede neophodni uslovi za nesmetano djelovanje, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije će se i dalje zalagati za efikasniju i primjerenu zaštitu policijskih službenika prilikom profesionalnog obavljanja povjerenih poslova i zadataka, koje policijski službenici obavljaju u službi i zaštiti građana uz profesionalnu trpeljivost”, dodaje se u saopštenju.

Međutim, naglasili su iz Uprave, potrebno je praviti razliku između onoga što je profesionalna trpeljivost službenika Uprave policije i “onoga što je obaveza zaštite digniteta policijske profesije, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije