Povežite se sa nama

Vijesti

UVALA KRUČE: Kod Valdanosa nestao ribolovac

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kod Valdanosa sinoć je nestao ribolovac, saopšteno je iz Pomorsko operativnog centra (UPSUL). Potraga je, kako su kazali, trenutno obustavljena zbog velike zamućenosti vode a kako su dodali biće nastavljena sjutra kada se očekuju povoljnije vremenske prilike i bistija voda

Pomorsko operatvni centar (UPSUL) sinoć u 19 sati i 15 minuta primio je informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja a da je porodica izgubila svaki kontakt sa njim.

Kasnije su, kako se navodi u saopštenju, ustanovili da je riječ o starijoj osobi, koja je upravljala malim čamcem od tri metra. Dodaju da vremenski uslovi nijesu bili povoljni, duvao je jak sjevero-istočni vjetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.

Foto: UPSUL Foto: UPSUL

“Operateri na POC su odmah putem VTMIS radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta. U isto vrijeme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar. Sama pretraga se odvijala od Uvale Utjeha do Uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali uslijed veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 22 sata. Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je MUP CB Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša”, navodi se u saopštenju.

Foto: UPSUL Foto: UPSUL

Iz UPSUL dodaju da su u akciju spašavanja bili uključeni MUP OKC 112 i NCC Podgorica, koji su angažovali FRONTEX helihopetar iz Italije. Ipak, kako dodaju, helikopter nije uspio do sada da poleti zbog jakih udara sjevernog vjetra.

Danas u ranim jutarnjim časovima i pored jačanja sjevernog vjetra akcija potrage za nestalim pecarošem je nastavljena.

“Angažovan je ronilac UPSUL, gdje je urađen zaron na kamenitom istočnom djelu uvale Kruče, a nakon dobijanja podataka sa baznih stanica mobilnih operatera”, kazali su.

Foto: UPSUL Foto: UPSUL

Nakon skoro dva sata ronjenja na dubini od 10-15 metara ističu da se potraga nije mogla nastaviti zbog izuzetne zamućenosti morske vode do koje je došlo usljed većih talasa i morskih struja.

“Akcija je trenutno obustavljena uz angažovanje ronilaca RCUD iz Bjele, čiji je zaron sa specijalnom opremom za te namjene planiran sjutra ujutro, a kada se očekuju povoljnije vremenske prilike i bistija voda”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da će Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama preko Pomorsko operativnog centra i dalje pokušavati da koordinira i traga na nestalom osobom do njenog pronalaženja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije