Povežite se sa nama

Vijesti

Varhelji: Za EU reforme potrebna stabilna vlada i parlamentarna većina, vrijeme je da se posao ubrza

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Crna Gora je otvorila sva poglavalja pa je fokus bio na vladavini prava, koja će određivati tempo pregovora, rekao je komesar za susjedstvo Evropske komisije nakon međuvladine konferencije sa delegacijom Crne Gore

Za EU reforme potrebna je stabilna vlada i parlametnarna većina, kao i Skupština koja će podržati napredak Crne Gore. Sada je vrijeme da se posao ubrza”, kazao je komesar za susjedstvo Evropske komisije Oliver Varhelji nakon međuvladine konferencije sa delegacijom Crne Gore.

Evropska komisija je, dodao je Varhelji, uputila detaljne smjernice Crnoj Gori “kako bi se ostvario što brži napredak u poglavljima 23 i 24”.

Komesar je naveo da ova konferencija šalje snažan signal posvećenosti Brisela proširenju Evropske unije.

“Vjerujem da ćemo oživjeti proces pridruživanja učinivši ga dinamičnijim i ubjedljivijim na osnovu objektivnih kritetijuma. Crna Gora je otvorila sva poglavalja pa je fokus bio na vladavini prava, koja će određivati tempo pregovora. Prioritet za dalji ukupan progres i zatvaranja poglavlja bazira se na privremenim mjerilima u poglavljima 23 i 24”, rekao je Varhelji

Dodao je da je ključno da svi akteri u Crnoj Gori, Vlada, parlament i pravosuđe, iskazanu posvećenost pretvore u rezultate.

“Ovo je cilj koji podržava većina ljudi u Crnoj Gori. Evropska komisija će raditi sve što je do nas kako bismo ubrzali tempo pregovora Crne Gore”, naveo je Varhelji na konferenciji koju je održao zajedno sa državnim sekretarom MVP Slovenije, Gašperom Dožvanom i ministrom ekonomskog razvoja, Jakovom Milatovićem.

Varhelji je istakao da je u izvještajima Evropske komisije notirano što je nova Vlada učinila, a da je danas bilo riječi o tome što se mora uraditi.

“Istakao bih slobodu medija i pravosuđe gdje je potrebno zakonodavstvo i akcija. Ovo nije samo do Vlade, bitno je i da Skupština podrži EU put kad je riječ o reformi pravosuđa. Vlada mora donijeti reforme koje su u skladu sa EU zakonima i Venecijanskom komisijom”.

Milatović se zahvalio Evropskoj komisiji i Varheljiju.

“Ovo je bila dobra šansa da razgovaramo o svemu što je učinjeno za godinu dana rada Vlade, u oblasti vladavine prava, rezultatima u polju ekonomije i reformi javnog sektora. Maksimalna posvećenost Crne Gore spoljnoj politici Evropske unije je pohvaljena. Ovo je bila i prilika da predstavimo akcioni plan kojim ciljamo sve prioritete koje je Evropska komisija predstavila u posljednjem izvještaju, kako bi naredni registrovao progres koji ćemo napraviti”, istakao je Milatović

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije