Povežite se sa nama

Vijesti

Venecijanska komisija: Darmanović predsjednik Savjeta za demokratske izbore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Venecijanska komisija, na plenarnoj sjednici održanoj 10. i 11. decembra, izabrala je profesora dr Srđana Darmanovića za predsjednika Savjeta za demokratske izbore. Osim ličnog priznanja za dosadašnji rad, izbor dr Darmanovića je od značaja i za Crnu Goru jer je ovo prvi put da je stručnjak iz regiona Zapadnog Balkana izabran za predsjednika ovog važnog tijela VK

Savjet za demokratske izbore je vodeće tijelo Venecijanske komisije u pripremi analiza, mišljenja i studija u oblasti izbora, izbornog zakonodavstva, izbornih pravila i procedura, referenduma i političkih partija.

Jedan od zadataka Savjeta za demokratske izbore je i da osigura efikasnu saradnju evropskih tijela u oblasti posmatranja izbora, pa je Savjet jedino tijelo Venecijanske komisije koje, osim predstavnika Komisije, u svom sastavu ima i predstavnike Parlamentarne skupštine i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope. U radu Savjeta regularno učestvuju predstavnici OEBS-ODIHR-a, a povremeno, u svojstvu posmatrača, i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Internacionalne IDEA.

Prof. Darmanović preuzeće predsjedavanje Savjetom za demokratske izbore na prvoj narednoj sjednici ovoga tijela. Predsjednik Savjeta za demokratske izbore po funkciji je i član Proširenog biroa koji rukovodećeg organa Venecijanske komisije.

Izbor dr Darmanovića je od značaja i za Crnu Goru jer je ovo prvi put da je stručnjak iz regiona Zapadnog Balkana izabran za predsjednika ovog važnog tijela VK.

Inače, Darmanović je redovni profesor iz oblasti komparativne politike i političkih sistema na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Nekadašnji je ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore (2016-2020), ambasador Crne Gore u SAD (2010-2016), jedan od osnivača i prvi dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore (2006-2010) i predsjednik Centra za demokratiju i ljudska prava – CEDEM (1998-2010).

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije