Povežite se sa nama

Vijesti

Zaposleni u Montenegro Airlines u stečaju: Bojanić i Radunović da podnesu ostavke, navodi ministra neshvatljivi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Prema našim nezvaničnim saznanjima ToMNE planira da nakon Nove godine aplicira za državnu pomoć kroz proces restrukturiranja, što će biti presedan u poslovnom svijetu, kao i avio-industriji. Poražavajuće je da jedna kompanija nepunih godinu dana od osnivanja, i nakon samo pola godine od prvog leta, ostvari tako loše razultate da joj je ugroženo poslovanje”

Angažovani u Montenegro Airlines AD u stečaju saopštili su danas da pozivaju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara za aviosaobraćaj, Zorana Radunovića da podnesu ostavke, navodeći da bi to bilo moralno i krajnje odgovorno.

Oni su reagovali povodom tvrdnji koje je Bojanić iznio na predstavljanju izvještaja o poslovanju preduzeća u većinskom državnom vlasništvu na kraju trećeg kvartala, koja su u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Bojanić je, komentarišući poslovanje avio-prevoznika Er Montenegro, kazao da minus nije dobar, ali da je u pitanju nova kompanija, koja je imala puno ograničenja, od Montenegro Airlinesa i “njihovih čudnih potraživanja i opstrukcije od stečajnog sudije”.

“Tu smo gdje smo, pokušavamo da sa tom kompanijom odradimo održivu ekonomiju, odnosno da u nekom budućem periodu kroz dobro planiranje letova i flote i uz podršku Vlade napravimo održivu kompaniju”, rekao je Bojanić.

On je ponovio da je Crnoj Gori neophodna avio-kompanija i vjeruje da će u narednom periodu to da bude održiva kompanija.

Angažovani u kompaniji Montenegro Airlines AD (MA AD) u stečaju su u reagovanju naveli da je Bojanić na račun Montenegro Airlinesa u stečaju “iznio optužbe da je opstrukcijom To Montenegro DOO (ToMNE) prouzrokovao dio duga nove avio-kompanije”.

“Od pokretanja stečaja u Montenegro Airlinesu (MA) angažovali smo se da obnovimo dio djelatnosti kompanije i uposlimo dio kapaciteta, pa je obnovljena organizacija za održavanje aviona, sačuvana infrastruktura hangara, alati i upošljeno osoblje za održavanje aviona, otvorena poslovnica za prodaju karata, obnovljene licence za pružanje usluga… Sve to je ponuđeno ToMNE kroz poslovno-tehničku saradnju, što bi njima direktno smanjilo troškove, i ujedno bi se zaposlio dio bivših zaposlenih u Montenegro Airlinesu. Na svim sastancima, kojima je prisustvovao i sekretar u MKI Zoran Radunović, konstatovano je da ToMNE jedva čeka da ostvari saradnju sa MA AD u stečaju, do koje nikada nije došlo, i pored brojnih poziva sa naše strane”, ističe se u saopštenju Angažovanih u Montenegro Airlines AD u stečaju.

Oni su dodali da je na istim sastancima Montenegro Airlines u stečaju ponudio i iznajmljivanje aviona tipa Fokker 100, što su kako navode u ToMNE odbili, “pravdajući takvu svoju odluku starošću aviona i malim brojem sjedišta, da bi nakon toga od njemačke kompanije German Airways iznajmili Embraer 190, sa manjim brojem sjedišta od fokera, a potom od hrvatske kompanije Trade Air i Fokker 100, po mnogo višoj cijeni od one koju su mogli dobiti od MA AD u stečaju”.

“Zašto je interesantnije raditi sa inostranstvom i iznositi novac iz zemlje, pitanje je za nadležne. Navodi ministra Bojanića da smo prouzrokovali minus ToMNE su neshvatljivi iz dodatnog razloga što je g-din Bojanić dobio dopis u kojem je upoznat sa zapisnikom gdje ToMNE decidno navodi da MA AD u stečaju nije kriv za troškove koje oni imaju, tako da ne znamo na osnovu kojih dokaza je iznio pomenute tvrdnje. Prema našim nezvaničnim saznanjima ToMNE planira da nakon Nove godine aplicira za državnu pomoć kroz proces restrukturiranja, što će biti presedan u poslovnom svijetu, kao i avio-industriji. Poražavajuće je da jedna kompanija nepunih godinu dana od osnivanja, i nakon samo pola godine od prvog leta, ostvari tako loše razultate da joj je ugroženo poslovanje. Ovdje ne smijemo da zaboravimo da napomenemo da je Ministar finansija, Milojko Spajić, prošle godine u decembru izjavio da će osnivanje nove kompanije koštati nula eura, a da je sada već zvanično poznato da je na isto potrošeno čak 30 miliona eura, dok je nezvanično, ta cifra mnogo veća. Sa manje novca je mogao biti spašen Montenegro Airlines. Osim toga, ministar Spajić je tada izjavio da će nova kompanija poslovati pozitivno, ili uopšte neće postojati, a s druge strane u ToMNE angažovao isti menadžment koji je i Montenegro Airlines-u stvarao minuse i gubitke i u krajnjem ga gurnuo u stečaj”, piše u saopštenju Angažovanih u Montenegro Airlines AD u stečaju.

Oni navode da sve svoje tvrdnje možemo potkrijepiti dokazima i iste dati na uvid javnosti, i dodaju da ti dokazi direktno pobijaju tvrdnje Bojanića o uticaju MA AD u stečaju na loše poslovanje ToMNE.

“Očito ministar Bojanic čuje samo jednu stranu, ne uzimajući u obzir zakonske norme po kojima radi MA AD u stečaju. Zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice da MA AD u stečaju trpi opstrukcije u pokušajima da sačuva i angažuje resurse stare kompanije na dobro države Crne Gore, smatramo da bi bilo moralno i krajnje odgovorno, da ministar Bojanić i državni sekretar za aviosaobraćaj, Zoran Radunović, podnesu ostavke, pa ih ovom prilikom pozivamo da to i učine”, zaključuje se u saopštenju Angažovanih u Montenegro Airlines AD u stečaju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije