Povežite se sa nama

Vijesti

Zeković: Vladajuća elita posegla za otvorenom političkom korupcijom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Policija je 5. septembra ujutro, duže od četiri sata, zasipala centar Prijestonice, Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, ogromnim količinama suzavca, te šok i „fleš“ bombama i gumenim mecima. Više desetina građana je povrijeđeno, a mnogi od njih uputili su prijave na policijsko postupanje, upozoravajući na prekoračenje ovlašćenja, ali i na gušenje građanskih sloboda

Vlada je juče isplatila policajce i policijske starješine angažovane u akcijama 4. i 5. septembra vezanim za ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, a sve isplate su, kako je saopštio građanski aktivista, koordinator i član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković, obavljene bez personalizovanih rješenja.

– Uprkos pozivima demokratske i stručne javnosti da to ne radi, Vlada je, uoči lokalnih izbora, isplatila po 100 eura službenicima policije koji su bili angažovani van Cetinja i po 200 eura službenicima policije koji su bili angažovani direktno na Cetinju. Interesantno je da su svi načelnici nagrađeni sa po još jednom mjesečnom platom, a njih 15 u rukovodstvu Uprave policije, uključujući i pomoćnike direktora, čak sa po dvije dodatne plate! Sve isplate su obavljene bez personalizovanih rješenja – saopštio je Zeković.

On je ocijenio da je Vlada ovim isplatama obesmislila policijsku čast i odgovornost.

– Nagrađivanje službenika i funkcionera policije bez pravljenja razlike ko jeste, a ko nije profesionalno i zakonito postupao na Cetinju, nije dobra poruka. Tako se obesmišljavaju i poništavaju sve kontrolne i nadzorne funkcije nad policijom. Nagrađivanje u toku postupaka kontrole i povrede ljudskih prava doprinosi opstanku kulture ćutanja i njihovoj međusobnoj solidarnosti po svaku cijenu, čak i onda kada su prekoračena ovlašćenja – upozorio je Zeković, koji je bio i dugogodišnji član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Zeković

Istakao je da je Vlada odbila da sačeka konačnu odluku državnog tužilaštva, kao i mišljenja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u predmetima formiranim po građanskim pritužbama na rad policije u akciji brutalnog razbijanja građanskog protesta organizovanog na Cetinju 4. i 5. septembra, u znak otpora namjeri intronizacije Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Policija je 5. septembra ujutro, duže od četiri sata, zasipala centar prijestonice, Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, ogromnim količinama suzavca, te šok i „fleš“ bombama i gumenim mecima. Više desetina građana je povrijeđeno, a mnogi od njih uputili su prijave na policijsko postupanje, upozoravajući na prekoračenje ovlašćenja, ali i na gušenje građanskih sloboda. Svi ti postupci su u toku.

– Vladajuća elita pokušava na dati način da opstane. Posegla je za otvorenom političkom korupcijom i opstrukcijom postupaka kontrole policije i povrede prava. Pristupila je kupovini policijske organizacije dokazujući na djelu da treba zaštitu i partnerstvo – kategoričan je Zeković.

Naglasio je da „ovako nešto nije rađeno ni u najgorim izdanjima Demokratske partije socijalista Crne Gore“.

– Policijski službenici i starješine koje su postupale na protestima Demokratskog fronta 2015. nijesu novčano nagrađeni. I tada su, kao i sada, iznijete brojne dokumentovane primjedbe na postupanje policije – podsjetio je Zeković.

Policija na Cetinju 4. i 5. septembra (Stevo Vasiljević)

Vlada je odluku da nagradi policajce donijela na sjednici 7. oktobra, a Zeković je i tada upozorio da tim činom nova vlast policiju vraća „na politička, partijska i nedemokratska podešavanja“.

Odlučeno je da se za nagrade iz budžeta izdvoji pola miliona eura neto, odnosno 900.000 eura bruto, uz obrazloženje da je Uprava policije „zadatak realizovala na stručan i profesionalan način“.

Krivokapić je samo dva dana nakon brutalne policijske akcije na Cetinju, 7. septembra, ugostio dio policijskog kadra u Vili „Gorica“, kako bi im zahvalio što su omogućili da Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru i tada im je saopštio da će ih Vlada i novčano nagraditi „u znak zahvalnosti“.

– Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija. Zahvaljujući vašem odgovornom i ljudskom djelovanju, Crna Gora je sačuvana – poručio je on tada policajcima.

Na sjednici Vlade 30. septembra izdao je nalog da se obezbijedi novac za nagrade policajcima, 6. oktobra ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvitnuo je da je našao pare i Vlada je sjutradan formalizovala Krivokapićevu odluku.

Prema nezvaničnim informacijama, na Cetinju je bilo angažovano najmanje 1.800 policajaca.

Nova crnogorska vlast uslišila je želju Crkve Srbije da Joanikije Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru. Cetinjanke i Cetinjani, međutim, odlučno su se suprotstavili toj ideji, upozoravajući da tim činom ova crkva i aktuelna vlast Crne Gore žele da baš u crnogorskoj prijestonici i Cetinjskom manastiru, kao jednom od temelja naše državnosti, pošalju poruku da su pobijedili. Organizovali su proteste, a podršku su dobili od brojnih građana iz ostalih krajeva Crne Gore. Barikadama su blokirali sve prilazne puteve Cetinju, a glavna tačka odbrane bio je Belveder, kuda je Mićović trebalo iz Podgorice da sa svitom uđe na Cetinje. Nije uspio.

Ispred Cetinjskog manastira dopremljen je helikopterom Vojske Crne Gore, hirotonisan u kratkoj proceduri i odmah, istim helikopterom vraćen natrag u Podgoricu, gdje je organizovao slavlje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije