Connect with us

Crna Hronika

VIŠI SUD: Odbijene žalbe, slijedi zapljena imovine Duška Kneževića

Published

on

(FOTO: N1)

Sudija Višeg suda u Podgorici Vesna Pean odbila je nekoliko žalbi pravnih lica i advokatskog tima i donijela je odluku da se blokira sva imovina biznismena Duška Kneževića i Atlas grupe u Crnoj Gori, protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo u protekle dvije godine podnijelo desetak optužnica zbog sumnji u milionske zloupotrebe.

Portparol Višeg suda Aida Muzurović potvrdila je „Vijestima“ da je sudija Pean odbila sve žalbe, pojašnjavajući da nakon ove odluke nemaju više prava na nove.

To će u praksi povući i novi pravni korak – očekuje se da se pokrene proces zapljene imovine Duška Kneževića i njegovih kompanija, koju je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević pobrojala na spisku prilikom obraćanja Višem sudu u Podgorici.

Još u septembru 2019. godine sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odlučio je da privremeno blokira imovinu crnogorskog biznismena i njegovih kompanija. Uslijedile su žalbe…

Tom odlukom prihvaćen je predlog specijalne tužiteljke, koja je tražila da se odredi privremena mjera zabrane upravljanja imovinom kompanija čiji je Knežević vlasnik ili stoji iza tih firmi sa drugim odgovornim licima.

Kneževića, koji se nalazi u Londonu, Specijalno tužilaštvo tereti u nekoliko optužnica da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe, koja počinila više krivičnih djela i zloupotreba u privrednom poslovanju kako bi za sebe pribavili materijalnu korist.

Tokom finansijske istrage, SDT je tražilo da se blokira upravljanje imovinom Kneževića u Zeti – vila i imanje u Mahali, luksuzni stan na Svetom Stefanu i Podgorici.

Odlukom suda privremeno je blokirana imovina kompanije „Mogren hil“ sa dvije zgrade u Budvi.

Blokirana je imovina „Atlas hotels group“, koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru.

Na spisku za blokadu našla se i imovina kompanija, gdje su kao vlasnici, direktori ili ovlašćeni zastupnici evidentirana lica koja su prijateljski, poslovno i rodbinski povezana sa Kneževićem.

I kompaniji „Atika lend“ privremeno je zabranjeno upravljanje zgradom i brojnim parcelama u Budvi. U tom gradu blokirane su parcele i poslovni prostori kompanija „Ekspo Budva“ i „Ekspoinvest Budva“.

Zabranjeno je i upravljanje imovinom Opšte bolnice „Meljine“ u Herceg Novom, ali i kompanije „Montenegro ekspres group“, koja upravlja tom zdravstvenom ustanovom. Blokada je stavljena i na stanove i poslovne prostore te firme u Podgorici…

Pravni tim Kneževića tada je naveo je da je zahtjev SDT-a „nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom“, navodeći da je to „odmazda nakon što je Knežević pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona eura“.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije