Connect with us

Društvo

VIŠI SUD: Odbijeno jemstvo od 80.246 eura, Jovanović ostaje u pritvoru

Published

on

Viši sud odbio je jemstvo od 80.246 eura porodice Ivana Jovanovića kako bi se ovaj optuženi u nastavku sudskog postupka branio sa slobode od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji odgovornoj za utaju poreza, piše Pobjeda.

Odluku o odbijanju jemstva donijela je sutkinja Višeg suda Evica Durutović.

-Sud je našao da prema okrivljenom, pored pritvorskog osnova opasnost od bjekstva, i dalje stoji pritvorski osnov opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

Pritvor se može zamijeniti mjerom jemstva samo ukoliko je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Osim toga, ni dokumentacija koja je dostavljena uz predlog nije bila potpuna – navodi se u obrazloženju odbijanja jemstva.

Jemstvo koje je ponudila porodica Jovanovića sastojalo se od hipoteke na porodičnu kuću oca okrivljenog i njegovog strica.

Optuženi Jovanović se na ročištu održanom 24. februara izjasnio povodom ponuđenog jemstva, navodeći, između ostalog, da nema nikavih interesa da izbjegava sudski postupak, već naprotiv, ima želju da se isti okonča.

-Radi se o kući u kojoj živim sa moja dva djeteta, ocem, majkom, stričevima i njihovim porodicama, tako da nas ima oko dvadesetoro. Ni na kraj pameti mi ne pada da bježanjem prokockam ovu kuću i ostavim porodicu bez mjesta življenja – kazao je tada Jovanović.

S druge strane, u mišljenju specijalne tužiteljke Lidije Vukčević navodi se da u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi za primjenu instituta jemstva, te da je pritvor jedina adekvatna mjera.

Jovanović se tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je, prema navodima SDT-a, zajedno sa njim formirao Savo Lipovina.

U optužnici je navedeno da je ova dvanaestočlana krimialna grupa, koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos.

Osim Lipovine i Jovanovića optužnicom su obuhvaćeni i Darko Drašković, Jasmin Košuta, Dejan Radović, Filip Lalatović, Predrag Raičković, Dragan Burić, Aleksandar Kovačević, Nikola Božović, Ivana Tomašević i Davor Perović, kao i 11 kompanija preko kojih su poslovali.

Rezultati analize dijela poslovne dokumentacije 11 kompanija, preko kojih je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala, pokazali su, kako tvrdi tužilaštvo, da je oprano 3.000.000 eura i utajeno 700.000 eura poreza. Podsjetimo, početkom decembra prošle godine sud je prihvatio jemstvo koje je ponudila porodica okrivljenog Draškovića, i on je uz upisanu hipoteku na porodični stan vrijednosti 53.500 eura pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije