Connect with us

Crna Hronika

VIŠI SUD ZA PREKRŠAJE: Vrijeđanje Boškovića na fejsbuku nije bilo kršenje zakona

Published

on

Isti sudija je ranije ukinuo presudu zbog vrijeđanja Veljovića: Gorjanc Prelević - Foto: HRA/facebook

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je oslobađajuće presude sutkinje Višeg suda za prekršaje u Podgorici Vesne Šćepanović, kojom je oslobođen krivice Milan Rončević zbog vrijeđanja bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića.

On je bio optužen da je, postavljanjem uvrjedljivog statusa na fejsbuku, prekršio Zakon o javnom redu i miru. Ista sutkinja je prethodno ukinula rješenje o kažnjavanju M.G. koji je ranije vrijeđao direktora Uprave policije Veselina Veljovića. U oba slučaja HRA, na čijem čelu je Tea Gorjanc Prelević, je okrivljenima pružila besplatnu pravnu pomoć.

“HRA posebno pozdravlja odluku sutkinje Šćepanović da rješenje o oslobađanju Rončevića krivice utemelji na članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja. Očekujemo da se Uprava policije upozna s ovom odlukom i promijeni praksu procesuiranja osoba koje na ličnim profilima na društvenim mrežama vrijeđaju državne funkcionere, koji su prema međunarodnom standardu slobode govora dužni da trpe viši stepen kritike. Rončevića je u prvom stepenu Sud za prekršaje Bijelo Polje – Odjeljenje u Kolašinu kaznio kaznom zatvora od 15 dana. Viši sud za prekršaje ga je oslobodio, postupajući po žalbi koju je sastavila HRA.U drugom slučaju je Sud za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću prethodno kaznio M.G. zbog vrijeđanja direktora Uprave policije sa 500 eura. Po žalbi je odluka ukinuta i vraćena prvostepenom organu na ponovno odlučivanje”, navodi se u saopštenju HRA.

Kako se dodaje, u odluci kojom je preinačila prvostepeno rješenje i Rončevića oslobodila krivice, sutkinja Šćepanović je naglasila da miješanje organa javne vlasti u slobodu izražavanja okrivljenog “nije bilo neophodno u demokratskom društvu”, kao i da su “javne ličnosti i političari dužni da trpe veću kritku od običnih ljudi iz razloga što samim tim što su spremni da rade u javnoj sferi, isti sebe dobrovoljno stavljaju u centar pažnje i samim tim treba da tolerišu veću kritiku”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije