Connect with us

Društvo

OGORČENJE ZBOG NAPADA: Zajedničko saopštenje žena u Vladi Crne Gore

Published

on

Mi, žene u Vladi Crne Gore, kao i cjelokupna javnost, imale smo priliku da, ne samo ovih dana, nego i u dužem prethodnom periodu, svjedočimo čestim napadima na ministarke Vesnu Bratić, Jelenu Borovinić Bojović, kao i na druge žene u Vladi. Ministarka Bratić najčešća je meta napada raznih vrsta, a od kad je stupila na javnu funkciju neprekidno trpi teret apsolutno neprihvatljivih i sramnih objava na društvenim mrežama, saopšteno je iz Vlade.

Mi ne želimo, kako dodaju, “i ne smijemo da ćutimo na ovakve sramne događaje”.

“Kao žene, saosjećamo se sa našim ministarkama i svim napadnutim ženama i imamo potrebu da im pružimo podršku – svaki napad na ministarke ili bilo koju ženu u Vladi ili pak državi, napad je na svaku od nas. Kao građanke Crne Gore tužne smo što naša javna sfera poznaje ovakve oblike ponašanja, a kao pripadnice javne administracije osjećamo dužnost i obavezu da se protiv njih borimo i da im stanemo na kraj”, piše u saopštenju.

Ovim putem posebno skrećemo pažnju nadležnim organima da situaciju shvate krajnje ozbiljno, jer je sve odavno prešlo granice zakonski prihvatljivog ponašanja.
Vjerujemo da dosadašnji napadi stoje u uzročno-posledičnoj vezi sa moralnim urušavanjem društva u cjelini u kojem žene nijesu ravnopravne i poštovane, a napadi na njih postaju svakodnevni. Na svima nama je da takve stvari u društvu mijenjamo.

Ni najmanje ne sumnjamo da svaka od naših ministarki, žena u Vladi i svaka građanka Crne Gore, može da izdrži ovakve napade, ali naše zatvaranje očiju pred nedjelima bilo bi nedopustivo, te naša reakcija ne smije izostati. Samo solidarnošću i istrajnošću možemo se izboriti za zdravo društvo u kom je žena uvažena, poštovana i ravnopravna.

Štiteći jedna drugu, štitimo i ugled Vlade, ali i pravo i slobodu svake djevojčice, djevojke i žene, da javni prostor prepozna kao svoj i u njemu nesmetano djeluje, bez bojazni da će biti žrtva agresije bilo koje vrste.

Očekujemo procesuiranje lica odgovornih za sve minule napade, jer ako ovakvi postupci prema ne budu adekvatno sankcionisani, već sjutra slične neprijatnosti mogu se dogoditi bilo kojoj ženi na javnoj funkciji, ali i bilo kojoj ženi u našem društvu.

Hrabro, ženski i ljudski stojimo jedna uz drugu i zahtjevamo od javnosti nedvosmislenu osudu ovakvih napada i bavljenje ovom temom, ne samo na dan kada se neki napad desi, već sve dok oni ne postanu dio prošlosti.

Napomena:
Zajedničko saopštenje potpisuju žene koje su dio kabineta predsjednika Vlade, državne sekretarke i sekretarke u ministarstvima, a vjerujemo da je spisak naših koleginica iz javne administracije koje podržavaju ovdje iznijet stav značajno duži.

Ivana Malović, šefica Kabineta predsjednika Vlade
Dr Andrijana Đordan, savjetnica predsjednika Vlade – rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću
Vanja Radević, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku
Maida Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjine
Gordana Radović, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja
Ana Surjan, zamjenica šefice Kabineta predsjednika Vlade
Žana Praščević Milačić, pomoćnica generalnog sekretara Vlade
Nikolina Mišnić, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Dr Milena Žižić, v.d. sekretarke u Ministarstvu kapitalnih investicija
Dr Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja
Ivana Đurović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja
Jovana Ostojić, v.d. sekretarke u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta
Milica Perišić, generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova
Mr Sandra Bulatović, državna sekretarka u Ministarstvu odbrane
Vesna Brajović, sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije