Connect with us

Društvo

VLADIN AVION JOŠ NIJE U FUNKCIJI: Krivokapić i Đukanović lete, ali kriju kako, Bečić putuje redovnom linijom

Published

on

Generalni sekretarijat Vlade ne odgovara čime je Krivokapić putovao u Srbiju. Iz Skupštine kazali da je Bečić putovao redovnom linijom, dok iz kabineta predsjednika države ignorišu pitanja novinara

Nije poznato čime je premijer Zdravko Krivokapić putovao početkom sedmice u zvaničnu posjetu Srbiji – prvo njegovo putovanje u inostranstvo, od kada je avion Vlade Crne Gore oštećen.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade nijesu odgovorili “Vijestima” čime je Krivokapić putovao u Srbiju, a tu informaciju kriju i službe predsjednika države Mila Đukanovića, koje sedmicama ignorišu pitanja novinara.

Avion Vlade Crne Gore oštećen je 27. septembra na Aerodromu Podgorica. Nezvanično, još nije u funkciji, a zasigurno nije polijetao do 21. oktobra. “Vijesti” su se još tada interesovale kod generalne sekretarke Vlade Žane Praščević Milačić, čime u zvanične posjete u inostranstvo putuju zvaničnici koji, prema Uputstvu Generalnog sekretarijata Vlade, imaju pravo na korišćenje Vladinog aviona.

Taj dokument predviđa da Generalni sekretarijat Vlade raspolaže državnim avionom, a da pravo njegovog korišćenja bez naknade, u službene svrhe, imaju predsjednici države, Vlade i parlamenta. Prema Uputstvu, državni avion mogu koristiti i drugi organi (funkcioneri), ali uz naknadu odgovarajućih troškova (goriva, preleta, slijetanja, naknade pilotima…).

Iz Skupštine su “Vijestima” odgovorili da, od kada je Vladin avion van funkcije, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić putovao je samo jednom, redovnom avio-linijom.

Iz kabineta Đukanovića nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako je Đukanović putovao od kada Vladin avion nije u funkciji.

Prema podacima sa sajta predsjednika države, Đukanović je 6. oktobra učestvovao na Samitu Evropske unije – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, a 7. oktobra je otputovao u zvaničnu posjetu Gruziji.

Đukanović je 1. novembra otputovao u Glazgov na Samit svjetskih lidera o klimatskim promjenama.

”U periodu od kada Vladin avion nije u funkciji, predsjednik Vlade nije putovao, a potpredsjednik Vlade je za putovanja koristio redovne linije”, odgovorila je 21. oktobra na dio pitanja “Vijesti” Praščević Milačić.

Ona je tada kazala i da Vlada nije iznamljivala avione za potrebe putovanja zvaničnika.

“Informacije o tome kada će avion kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade biti u funkciji vam ne mogu dati jer to zavisi od dinamike opravke aviona u ovlašćenom servisu”, kazala je Praščević Milačić.

Ona nije odgovorila na pitanje koliko su putovanja zvaničnika do sada koštala.

Vladin avion Bombardier – Learjet 45, registracije 4O-MNE, proizveden 1999. godine, oštećen je 27. septembra na podgoričkom aerodromu, nakon slijetanja na pistu i rulanja ka hangaru. Kako je došlo do oštećenja, trebalo bi, kako su “VijestI” ranije objavile, da utvrdi istraga kojom se bavi Generalni sekretarijat Vlade, Komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, ali i Aviohelikopterska jedinica MUP-a.

Sagovornici “Vijesti” bliski istrazi saopštili su ranije da je taj avion prije nekoliko mjeseci bio na redovnom godišnjem servisu u Njemačkoj, u ovlašćenom avio-servisu “Aero-Dienst GmbH” u Nirnbergu.

Avion je nakon nezgode – loma prednjeg stajnog trapa, dva dana proveo na bočnom dijelu piste u blizini hangara, a potom su domaći serviseri uspjeli da letjelicu osposobe i dovuku do garaže.

Bečić odbio dnevnice za službena putovanja

Iz Skupštine su “Vijestima” odgovorili da, od kada je Vladin avion van funkcije, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić putovao je na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata Savjeta Evrope, koja se održava u Atini.

”Predsjednik parlamenta otputovao je redovnim letom od Tirane do Atine ekonomskom klasom, dok je do aerodroma u Tirani otputovao vozilom, kako bi smanjio troškove puta. Cijena povratne avionske karte predsjednika Bečića iznosila je 284,99 eura”, rekli su iz Skupštine.

Kazali su da je Bečić odbio sve dnevnice koje ga sljeduju za sva službena putovanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije