Povežite se sa nama

Društvo

VOJNA DIPLOMATIJA: Ne objavljivati imena do okončanja procedura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Očigledno je da diplomatija naše države prolazi kroz odredjenu krizu koja zaista odaje utisak neozbiljnosti, ocijenio je analitičar Andrija Đukanović. On je za Portal RTCG rekao da Crna Gora zasad nema sređenu diplomatsku mrežu

Najnoviji slučaj objavljivanja imena vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore u Ujednjenom Kraljevstvu, uprkos tome što procedure traju, opet otvara pitanje funkcionisanja diplomatske mreže.

Država prijema treba da izda konsantman, odnosno odobrenje da je vojnodiplomatski predstavnik prihvaćen u jednom od sledećih svojstava – izaslanik odbrane ili vojni, pomorski i vazduhoplovni izaslanik, i o tome notom obavještava ambasadu države odašiljanja.

Na konsantman se u načelu čeka dva ili tri mjeseca od datuma upućivanja note. Za to vrijeme neuputno je vršiti pritisak na organe države prijema i raspitivati se da li je dotično lice prihvaćeno u traženom svojstvu ili ne, a ni objavljivati ime potencijalnog kandidata.

Pukovnik Milan Bigović kao kandidat za vojnodiplomatskog predstavnika Crne Gore u Ujednjenom Kraljevstvu dobio je već i zeleno svjetlo matičnog skupštinskog odbora, iako je Savjetu za odbranu kao kandidat predložen krajem avgusta ove godine.

Stanje u diplomatiji ukupno već duže vrijeme izaziva veliku pažnju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u više navrata isticali su da predsjednik države Milo Đukanović svjesno i namjerno otežava i opstruira izbor novih ambasadora, te da čini sve da kohabitaciju, obzirom na složene političke aktivnosti, onemogući. Šef države Milo Đukanović to u svojim javnim nastupima ili kroz saopštenja kabineta, negira.

Ipak, činjenica je da se stvari slabo pomjeraju sa mrtve tačke, gotovo nikako. Veći broj ambasadora je opozvan, ali za samo nekoliko je aktuelni crnogorski predsjednik potpisao ukaze o opozivu,

Andrija Đukanović smatra da je državno rukovodstvo dosad moralo i da nađe rješenja za ambasadorska mjesta u najznačajnijim zemljama, jer je to nešto bez čega se ne može zamisliti spoljnu politika.

“Nažalost, i ova oblast je pod uticajem dnevne politike i beskrajnih stranačkih nadgornjavanja. Postavlja se i pitanje šta su naši spoljnopoliticki prioriteti i pravci kretanja jer se to trenutno ne može jasno vidjeti. Ne postoji koncensus oko tih pitanja pa moguće i zato nemamo sređenu diplomatsku mrežu”, smatra Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije