Connect with us

Društvo

VUČINIĆ: Česte izmjene zakona onemogućavaju normalno funkcionisanje sudova, ugrožena i sekularnost države

Published

on

Vučinić (FOTO: Kurir)

Postojeći zakoni o državnom tužilaštvu realan su osnov za funkcionisanje tužilaštva i sudova, a česte izmjene onemogućavaju normalno funkcionisanje tih institucija, ocijenio je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) Nebojša Vučinić.

On je, za Dnevnik Televizije Crne Gore, komentarisao izmjene i dopune zakona o Državnom tužilaštvu i Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Vučinić je pozdravio inicijativu da se smanji broj članova Tužilačkog savjeta i poveća broj uglednih pravnika.

“Česte izmjene sistemskih zakona nijesu dobre i mogle bi da upućuju na pravnu nesigurnost”, smatra Vučinić.

On je naveo da je to suvišno trošenje energije.

“Jer kroz postojeće propise se sve moglo postići. Ja se slažem da tu treba promjena, u djelovanju tužilaca i specijalnog tužioca – tu dileme nema oko neophodnih promjena, ali ja mislim da se to moglo postići i kroz adekvatnu primjenu postojećih zakona”, rekao je Vučinić.

Iz Evropske komisije (EK) podsjetili su da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi portal RTCG.

Iz EK su saopštili da žele da Crna Gora napreduje, a ne da nazaduje.

Vučinić je napomenuo da je to najbitnije.

“To je suština kritike i Evropske unije. Dakle, veoma česte promjene stvaraju nesigurnost i onemogućavaju normalno funkcionisanje tih institucija”, naveo je Vučinić.

On je kazao da je opravdana inicijativa da se smanji broj tužilaca u Tužilačkom savjetu, a poveća broj uglednih pravnika.

“Jer svaka profesija nastoji da se zatvori u sebe, to se zove korporativni klijentelizam, da se odvoji od društva i od države, tako je i sa sudijama i tužiocima”, naveo je Vučinić.

On je rekao da se zalaže ne samo za to, nego i da u sudovima, naročito u Višim, uvijek bude jedan broj sudija koji nije iz sudijskog sastava.

“U ESLJP, recimo, imate krivičare, parničare, stručnjake za upravno pravo, profesore Univerziteta, pravnike iz nevladinog sektora. Zato taj sud ima širinu i dubinu u promišljanju svojih odluka”, naveo je Vučinić.

On je, odgovarajući na pitanje o opozivu ambasadora, kazao da nije neuobičajeno kada se promijeni vlast da se mijenja i jedan broj ambasadora “ali svi, i to bez odgovarajućeg obrazloženja – jeste.”

“Ako neko ne radi dobro, treba da kažemo zbog čega i šta je uradio protivno interesima Crne Gore, za svakog pojedinačno ambasadora. I tu se bojim da se nešto tu iza brda valja. Ne znam opet koliko su to autonomne odluke nove vlasti ili neko drugi na to utiče a da bi ostvario svoje strateške uticaje”, kazao je Vučinić.

On je rekao da je Crna Gora još sekularna država, ali da, kako je naveo, postoji realna opasnost da ubuduće to više ne bude.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije