Povežite se sa nama

Društvo

Vujanović: Sudski savjet podlegao političkom pritisku i ponizio sutkinje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kao članica Sudskog savjeta smatram se odgovornom za trenutno stanje u crnogorskom pravosuđu – rekla je Ana Perović Vojinović

Nekadašnja sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović ocijenila je da je Sudski savjet ponizio sutkinje i pogledao političkom pristiku kada je odlučeno da se prekine radni odnos sutkinjama koje su napunile 64 godine.

Ona je na panel diskusiji “Diskriminacija žena u pravosuđu”, koji je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore pvoodom Međunarodnog dana ljudskih prava, rekla da je ta odluka Sudskog savjeta u suprotnosti sa Ustavom koji navodi da je “sudijska funkcija stalna”.

– Sudski savjet je podlegao političkom pritisku i on je mogao – morao i još može da donese drugačiju odluku, s obzirom na to da je njegovo ovakvo djelovanje prouzrokovalo veliki upliv zakonodavne i izvršne vlasti u pravosuđe Crne Gore – istakla je Vujanović.

Citirajući praksu Evropskog suda za ljudska prava, naglasila je da je “neprihvatljivo da se norma nacionalnog sistema tumači na način koji je suprotan principima i standardima evropskog prava”.

Članica Sudskog savjeta Crne Gore i sutkinja Upravnog suda Crne Gore Ana Perović Vojinović rekla je da nema saznanja o razlozima nepostupanja Ustavnog suda Crne Gore po prijedlogu Sudskog savjeta u pogledu trenutnog postupka penzionisanja sutkinja.

– Trebalo je ranije obavijestiti Sudski savjet o planiranim zakonskim izmjenama prije nego se krenulo u postupak izmjena zakonskog teksta – kazala je Perović Vojinović.

Kao članica Sudskog savjeta se, kako je istakla, smatra odgovornom za trenutno stanje u crnogorskom pravosuđu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić smatra da je dužnost nacionalnih organa sudstva da zaštite svakog pojedinca od bilo kojeg vida diskriminacije, čak i u okolnostima postojanja suprotnih zakonskih odredbi.

Podsjetila je na izvještaje Evropske komisije, koji već tri godine spremnost crnogorskog pravosuđa za implementaciju evropskih standardna ocjenjuju kao umjerenu spremnost.

Učesnice panele su, kako je navedeno u saopštenju, saglasne da je situacija dodatno pogoršana činjenicom da se Ustavni sud Crne Gore još nije oglasio o ovom pitanju, iako je od dana podnošenja prijedloga Sudskog savjeta i inicijativa podnesenih od sutkinja proteklo više od godinu.

Dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić podsjetila je da ova visokoobrazovna institucija drugu godinu organizuje panel diskusiju povodom Dana ljudskih prava, a koja se odnosi upravo na osnaživanja žena i njihov ravnopravan položaj u svim strukturama našeg društva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije