Connect with us

Društvo

VUJOVIĆ: Crna Gora zabranjuje određene plastične proizvode

Published

on

Povodom 15. marta – Međunarodnog dana potrošača načelnica Direkcije za zaštitu potrošača Jasna Vujović je istakla da Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno i predano radi na sprovođenju zaštite potrošača u Crnoj Gori kao i na jačanju administrativnih kapaciteta za uspješno sprovođenje potrošačkog zakonodavstva.

Ona je istakla da je prošle godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopuna Zakona o zaštiti potrošača kojim su u naše zakonodavstvo u potpunosti transportovane direktive EU o pravima potrošača i direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

Napominje da će Vlada Crne Gore za poslednji kvartal 2021. godine u svom programu imati prijedlog Zakona o upravljanju otpadom kojim je predviđeno ograničavanje upotrebe i zabrana upotrebe određenih plastičnih proizvoda te se na taj način i Crna Gora pridružuje ovom globalnom pokretu – zabrani upotrebe plastike i plastičnih proizvoda koja je ujedno i ovogodišnja tema Potrošačke internacionale.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je kreiralo i pokrenulo aplikaciju ”Potrošač” putem koje, na brz i jednostavan način, mogu prijaviti kršenje prava potrošača Upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu ekonomskog razvoja, Direkciji za zaštitu potrošača i poziva sve građane i građanke koji su korisnici pametnih uređaja, da se putem oveaplikacije informišu o svojim pravima kao i da prijave sve nepravilnosti prilikom kupovina roba i usluga.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije