Povežite se sa nama

Društvo

Vukadinović: Agonija nemoći, DF najvjerniji saveznik Krivokapića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vladu Zdravka Krivokapića spasio je Demokratski front koji je, pokazalo se to prekjuče u parlamentu, njegov najvjerniji saveznik i najpouzdaniji oslonac, a sva priča o tome da će vratiti građanima mandate je obično licemjerstvo i pokušaj prevare birača. Jer, mandati se vraćaju parlamentu koja ih i verifikuje. Najgore od svega je to što ispaštaju svi građani Crne Gore, jer država nikada nije bila u većoj institucionalnoj krizi koju nema ko da rješava. Prisustvujemo agoniji nemoći’, ocjenjuje za Dnevne novine politički analitićar Srđan Vukadinović.

Vukadinović smatra da DF više nema ni dovoljan broj poslanika koji bi mogao da traži skraćenje mandata parlamenta, jer bi za to trebao potpis 25 poslanika, a to, kaže, DF više nema.

– Ovu vladu spasio je Demokratski front, a njihova naknadna objašnjenja su obično licemjerstvo. Cjelokupna opozicija sa 40 poslanika i DF sa 27 smatraju da je ovo najgora vlada u istoriji Crne Gore, da nije napravila nikakav rezultat, da je davno izgubila povjerenje većine, a mi nijesmo imali 67 ruku za njenu smjenu. Do juče smo imali ravnotežu straha, a od juče ravnotežu nemoći, odnosno agoniju nemoći –  smatra Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Demokratski front nema više 27 poslanika na svojoj strani, nego 17 ili 18.

– Prava Crna Gora nije za nove izbore, nije ni SNP, ni Ujedinjena Crna Gora, vjerovatno ni Radnička partija. DF nije shvatio, kada je stvarao koaliciju, da će male stranke biti veliko opterećenje, i da im neće moći u potpunosti vjerovati. Sada se vraća na početak koji je mnogo gori od onog prije avgusta prošle godine. Sad se mora suočiti sa istinom da nemaju više 27, nego 17-18 mandata, dok je njegov stvarni kapacitet od 15 do 18 mandata. Desiće se da mu mandat, dva uzme Krivokapićeva stranka, ko ja će sigurno biti osnovana, ili Demokrate. URA ih neće uzeti –  ističe Vukadinović.

Što se tiče Demokratske partije socijalista, ocjenjuje, ona ima svoje tvrde glasače koji će uvijek glasati za njih.

– To se pokazalo i na posljednjim lokalnim izborima. Pobjednik svih opštinskih izbora nakon 30. avgusta prošle godine je DPS, od Nikšića do Cetinja, Mojkovca i Petnjice. Jeste došlo do pada na Cetinju i Mojkovcu, ali što nije dobio DPS, dobio je SDP, tako da je suverenistički blok ostao na istoj poziciji kada je riječ o povjerenju građana, kao što je bilo i 30. avgusta prošle godine – objašnjava Vukadinović.

NE UMIJU DA VLADAJU

On ocjenjuje da se država nalazi u vakuumu koji je doveo do najveće institucionalne krize koju smo imali, od izvršne, do zakonodavne i sudske vlasti, te da taj vakuum dovodi do krize u Budvi, Tivtu, Kotoru…

– Sjutra će dovesti do krize u Mojkovcu. Građani Mojkovca treba da znaju da su se, ukoliko bude formirana koalicija sa DF-om, opredijelili za jednu dugotrajnu krizu i nestabilnost. Jer ova većina ne zna da vlada i to pokazuje i na opštinskom nivou gdje vrše vlast, i na državnom. Jedno je rad u opoziciji kada nema nikakve odgovornosti, a drugo kad si na vlasti i moraš da polažeš račune za učinjeno. Koalicija DF-Demokrate-URA, po svoj prilici ne zna to da radi, zato je tolika kriza, zato je za godinu dana mnogo veći nepotizam, kriminal, korupcija, a jedino što im ide od ruke je tviterašenje i samohvalisanje – kaže Vukadinović.

SEOSKI GUSLARI

Koalicije koje čine vlast su, kako ističe, izgubile povjerenje jednih u druge i svako se svakoga boji.

– Ta priča da se mogu dogovoriti kroz dijalog je iluzija. Kod izgubljenog povjerenja se ne može razgovarati. Ova vlast je spojena od nespojivih djelova, jedino što ih je vezivalo jesu mržnja i revanšizam prema DPS i Milu Đukanoviću. Danas je među njima veća mržnja nego svakog od njih pojedinačno prema DPS-u. Sad su se okrenuli jedni protiv drugih. Oni se danas ponašaju kao najobičniji rustikalni guslari. Politika je mnogo ozbiljnija stvar od priče za kafanskim stolom – poručuje Vukadinović.

SNP i URA pokušavaju da stvore manjinsku vladu

Najavljeni memorandum o saradnji između SNP-a, GP URA i manjina, Vukadinović vidi kao pokušaj stvaranja manjinske vlade, ali koja će opet biti nemoćna, jer neće imati ko da je podrži.

..To bi bila vlada od 13 predstavnika sadašnje vlasti, i ona nema nikakvu snagu. Jedini ko bi mogao da je podrži je DPS, odnosno opozicija na čelu sa DPS, aii je pitanje da li to želi. Vjerovatno bi podrška bila uslovljena insistiranjem DPS-a da ta eventualna manjinska vlada bude prelazno rješenje do vanrednih parlamentarnih izbora – ocjenjuje sagovornik Dnevnih.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije