Connect with us

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ O JURIŠANJU NA LOVĆEN: Kremen kamen zublja neprolazna

Published

on

Danas vidimo kako mitovi i legende mogu da popiju pamet. Nevladina organizacija sadašnjeg Premijera i Ministarke četiri resora, zalijeće se na Lovćen. Kako je dvojac Krivokapić-Bratić uopšte zaključio da im basta tako nešto? Zašto oni koji slave 600 godina izgubljenih bitaka od Kosova do Kosova, misle da su naredni da ruše i zidaju na Lovćenu?

Jasno je da živeći u mitovima i izmišljenoj istoriji, na Lovćen gledaju kao na prvomajsko izletište. A Lovćen nije samo ime planine. To je riječ koja označava slobodu, junaštvo, poštenje, čojstvo, vjeru, ljubav, patnju, prkos, borbu, ponos, besmrtnost… to je sinonim za Crnu Goru. Zato se vi, kojima je većina ovih riječi nepoznata, zalijećete na planinu.

Zar stvarno mislite da neko, kome ništa nijesu mogli Sulejman Veličanstveni, Napoleon, Franc Jozef, Hitler… strijepi od vas. Svaka Lovćenska stopa je krvavi trag. Svaki toponim je istorija. Svaka iskra je luča slobode. Svaki kamen je kremen, koji pali baklju otpora. Svako ime, je ime heroja.

To je riječ koja je uvijek bila razlog za ustanak, davala snagu za borbu i bila smisao života svakoga Crnogorca. Mjesto koje je čuvalo luču slobode i pretvaralo je u buktinju kada god je trebalo. Tu slobodu, moć, ponos i vječnost su izgradili svi narodi Crne Gore. I svi su oni, ustvari Lovćen.

Nekada je to bio nedosanjani san svima na Balkanu, posebno onima kojima vi danas služite. Zato vama ništa nije jasno, nego sa nevladinom organizacijom pokušavate da popunjavate rupe u istoriji. Da kao vjerne sluge, svojim gospodarima poklonite Lovćen. Bojim se da ste se zalećeli. Bolje je da ste na distanci, jer nije svakom mjesto s orlovima. Nijeste ni svjesni koliko ste mali i trenutni, a koliko je Lovćen silan i neprolazan.

(Fejsbuk)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije