Connect with us

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ: Pismo Vaseljenskoj patrijaršiji

Published

on

Pišemo vama, centru pravoslavlja. Pišu vam slobodni i nepokoreni pravoslavni vjernici Crne Gore. Oni, koje kroz istoriju nijesu porobili Osmanlije, Francuzi, Austrijanci i Njemci. Oni, koje nije porobilo svetosavlje.

Pišu vam svi nasljednici crkve koju je osnovao Gospodar Ivan Crnojević 4. januara 1485-e godine. Svi ponosni potomci slavnih junaka koji su učinjeli da crnogorska crkva jedina bude slobodna na Balkanu posljednjih 500 godina. Vjernici one crnogorske crkve koja je u vašim knjigama zapisana kao autokefalna.

Pišu vam pravoslavni vjernici Crne Gore, koji nijesu dio okupatorske crkve iz Srbije. Obraćaju vam se, pozdravljaju vas, mole vas, poručuju, opominju…

Zabranite popovima koji predstavljaju crkvu iz Srbije, dolazak na Cetinje. Spriječite nasilni pokušaj ustoličenja popova srpske crkve u okupiranom crnogorskom Manastiru. Zabranite onima koji veličaju saradnike fašista iz II svjetskog rata i zločince iz Srebrenice da slave na Cetinju, slobodarskom gradu heroja. Ne dozvolite da mržnja iz Srbije uđe u Crnu Goru. Spriječite razdor i svađu pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, koji sprema Srbija. Spriječite teror nad ogromnim brojem pravoslavnih vjernika Crne Gore, koji nemaju nikakve veze sa Srbijom i sa njihovom crkvom.

Zaustavite ih i pošaljite glas mira i poruke ljubavi. Zaustavite ih jer je to hrišćanski. Zaustavite ih jer je to vaša obaveza. Zaustavite ih vi, da ih ne bi zaustavljali potomci onih kojima ni paše ni Sultani nijesu mogli uzet crkvu i slobodu.

Zaustavite ih, jer ako ih vi ne zaustavite, slobodni narod Crne Gore će ih sigurno zaustaviti.

1 Comment

1 Komentar

  1. nijemojavlada

    10.08.2021. at 13:16

    Živ bio, Peroviću! Tako rade dostojni Crnogorci!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije