Povežite se sa nama

Društvo

VUKIĆEVIĆ POVODOM JUBILEJA: Notari pokazali visok stepen profesionalnosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Notari su ispunili tražena očekivanja i pokazali visok stepen profesionalnosti u ovim predmetima o čemu svjedoče njihovi izvještaji o radu, koji se na godišnjem nivou prezentuju od strane Ministarstva pravde, kazao je predsjednik Notarske komore Crne Gore Branislav Vukićević.

“Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da Notarska komora Crne Gore dana 29.04.2021. godine slavi veliki dan – 10 godina svog postojanja. Obilježavajući ovaj dan koji je više od jubileja, ne samo za crnogorski notarijat već i ukupni pravosudni sistem Crne Gore, želimo da ukažemo na činjenicu da uvođenje notarijata ima istorijski značaj za pravni poredak Crne Gore”, poručio je Vukićević.

Kako je istakao, osnivanjem notarske službe, notarima su postavljani sljedeći ciljevi: visok stepen pravne sigurnosti u oblasti prometa nekretnina, rasterećenje sudova i organa uprave, brže i efikasnije odvijanje pravnog prometa, sigurno ostvarivanje i zaštita prava i interesa građanina i pravnih lica, povjerenje u javne registre, uz podsjećanje da ispunjenje ovih ciljeva nije bio lak posao.

Naglasio je da danas kada govorimo o notarskoj službi govorimo o pravnoj sigurnosti, a pravna sigurnost je najznačajniji aspekt vladavine prava.

“Značajne funkcije notara kao nezavisnih stručnih i profesionalnih lica sa visokim stepenom javnog povjerenja ogledaju se prvenstveno u zaštiti prava i interesa stranaka, ubrzanju pravnog prometa i rasterećenju rada sudova. Pored tradicionalne uloge notara koja se ispoljava u sastavljanju notarskih zapisa, zapisnika i drugih isprava, sastavljanje testamenata, proširuje se primjena i na ona pravna područja koja su bila u isključivoj nadležnosti sudova, a što je slučaj sa ostavinskim postupkom”, navodi Vukićević.

Potreban je, kaže, veliki trud da se notarske usluge podignu na visok nivo, i svjesni svoje uloge u državnom sistemu, crnogorski notari su to i uspjeli.

“Iako je u početku u Crnoj Gori postojala dilema da li će notari odgovoriti postavljenom zadatku, nakon ovih 10 godina rada može se zaključiti da notari zauzimaju respektabilnu poziciju u pravnom sistemu. Crnogorski notari polaze od osnovne premise da rade u interesu svoje države i svojih građana, te da je svaki njihov zapis korak naprijed na uspostavljanju Crne Gore kao slobodnog, demokratskog i evropskog društva”, objašnjava Vukićević.

Istakao je da su na međunarodnoj sceni notari prepoznati kao garant sigurnosti stranim investitorima, u daljem ekonomskom napretku Crne Gore.

Kako kaže, kaoo članica Međunarodne unije notara (UINL), NKCG je prepoznata kao aktivni partner u radu Unije. Saradnja sa notarskim komorama u okruženju i regionu je, ističe, na veoma zavidnom nivou.

“Iako je opšte poznata globalna situacija izazvana pandemijom virusa Kovid-19 u svijetu i u Crnoj Gori, uticala na rad svih institucija sistema, sa zadovoljstvom možemo istaći da se notarijat istakao svojom profesionalnošću, poštujući propisane zaštitne mjere, opravdajući svoje postojanje, ne ugrožavajući pravnu sigurnost, a prije svega štiteći zdravlje građana”, poručuje Vukićević.

Istakao je da Notarska komora Crne Gore nastavlja dobru tradiciju, pa ovim putem donira Dječijoj bolnici, odjeljenju za dječiju hematologiju i onkologiju aparat VIEN VIEWER, koji je neophodan za liječenje najmlađih i najznačajnih članova našeg društva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije