Connect with us

Društvo

VUŠUROVIĆ: Ministarka zdravlja sprovodi čistku, pravdu ću potražiti na sudu

Published

on

Doskorašnji direktor Doma zdravlja na Cetinju Nenad Vušurović, kojeg je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović razriješila funkcije i uz to mu spremila i otkaz, i to sedam mjeseci pred sticanje uslova za penziju, nije prošao na konkursu za pomoćnika direktora ove zdravstvene ustanove.

Vušurović je juče za Pobjedu kazao da su ga obavijestili da je za ovu poziciju izabran Marko Radoman.

– Očekivao sam ovakav ishod i za mene ovo nije iznenađenje. Očito, kao što sam i ranije rekao, radi se o golom revanšizmu, ali i namjeri Ure da pozicionira svoje kadrove. Satisfakciju ću, za sve što su učinili, svakako, potražiti na sudu – kazao je Vušurović.

Na konkurs koji je trajao svega četiri dana, raspisan 5. marta, kandidovali su se jedino Vušurović i Radoman. U odluci je objašnjeno da Vušurović nije mogao biti primljen na posao, zbog toga što je, prema tumačenju Agencije za sprečavanje korupcije, Zakonom definisana zabrana zasnivanja radnog odnosa i bilo kakav poslovni odnos sa organom vlasti u kojem je kandidat obavljao javnu funkciju i to dvije godine po prestanku funkcije.

Pobjeda je ranije pisala da je dugogodišnji čelnik zdravstvenih ustanova na Cetinju Nenad Vušurović, koji je u februaru smijenjen sa pozicije direktora Doma zdravlja po nalogu ministarke Jelene Borovinić-Bojović, dobio u međuvremenu i otkaz.

Iako je rješenje o otkazu datirano na isti dan kada je i razriješen – 4. februar, Vušurović je zvanično obaviješten tek u martu.

– Strašno je obračunavati se na takav način sa ljudima. Imali su mogućnost da me rasporede na drugo radno mjesto, ali njima je cilj odmazda – kazao je tada Vušurović za Pobjedu.

On je bez posla ostao samo sedam mjeseci prije nego bi stekao jedan od uslova za penziju, a to je u septembru.

Razriješen je uz obrazloženje da je funkciju direktora, suprotno zakonskim odredbama, obavljao više od dva puta uzastopno. U rješenju o otkazu navedeno je da direktoru koji bude razriješen prije isteka mandata prestaje radni odnos, odnosno otkazuje se ugovor o radu ako posebnim zakonom ili ugovorom o radu nije drugačije određeno, Vušurović ranije nije bio u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Vušurović je decenijama na čelu cetinjskih zdravstvenih ustanova. Bio je direktor Bolnice „Danilo I“, pa pomoćnik direktora, a od 2010. je rukovodio Domom zdravlja. Po struci je ekonomista, magistrirao je menadžment u zdravstvu i doktorirao menadžment.

Ministarka Borovinić-Bojović sprovodi beskrupuloznu čistku na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije