Connect with us

Društvo

ZA 4 MJESECA: Vrh EPCG zaposlio više od 200 honoraraca?

Published

on

Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je, prema saznanjima Pobjede, za prethodna četiri mjeseca zaposlila oko 200 radnika, koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o djelu

Iz državne elektroenergetske kompanije nijesu odgovorili na pitanja Pobjede koliko je radnika EPCG angažovala po osnovu ugovora o djelu, na kojim poslovima su ta lica angažovana i koliki je prosječni iznos zarade u kompaniji po osnovu ugovora o djelu.

Povećanje troškova

Ako je, primjera radi, prosječna neto zarada tih honorarno angažovanih radnika 500 eura, kompanija bi za to lice trebala da isplati dodatnih 217 eura za poreze i doprinose, tako da bi preduzeće tako angažovani radnik koštao 717 eura.

Na mjesečnom nivou kompanija bi za 200 honoraraca, za koje bi se plaćala neto naknada od 500 eura, imala mjesečni trošak od 143.400 eura, dok bi taj trošak na godišnjem nivou iznosio 1,72 miliona eura.

Iz EPCG nijesu odgovorili ni na pitanje koliko je radnika trenutno zapošljeno po osnovu zaključenog ugovora o radu. EPCG je prema podacima koje je u srijedu objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija u prvom kvartalu ove godine imalo 968 zaposlenih sa ugovorima o radu.

Novi Odbor direktora EPCG izabran je na Skupštini akcionara 16. marta, a na njegovom čelu je dugogodišnji funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

Odbor direktora EPCG je 24. marta imenovao Nikolu Rovčanina za izvršnog direktora, a razriješio dotadašnjeg izvršnog direktora Igora Noveljića.

Rovčanin je od juna 2019. godine bio portparol Demokrata, a ranije je radio u pljevaljskom Vodovodu.

Demokratska partija socijalista (DPS) je sredinom juna pozvala nadležne da utvrde činjenično stanje povodom informacija o različitim zloupotrebama u EPCG.

Iz EPCG su ranije saopštili da je EPCG formirala 12 komisija koje se bave analizom poslovanja u prethodnom periodu. U komisijama su, kako su naveli, pored iskusnih profesionalaca, angažovani i ,,vrijedni mladi“ ljudi koji će svojim stručnim znanjima unijeti inovativnost u prijedlozima za unapređenje poslovanja nakon sprovedene temeljne analize.

Sveštenik SPC u HE Perućica?!

Prema saznanjima Pobjede, u HE Perućica angažovan je i jedan sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Iz Elektroprivrede nijesu ni potvrdili, ni demantovali tu informaciju lista.

Menadžment EPCG nije odgovorio na pitanje Pobjede da li je u HE Perućica radno angažovan jedan ili više sveštenika SPC, kao i na kojim poslovima su angažovana ta lica, koje stručne kvalifikacije imaju i kakav je ugovor potpisan sa njima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije