Connect with us

Društvo

ZA I PROTIV LJUBOVOG OSMIJEHA: Izbor je lak ako ste antifašista i evropejac

Published

on

Na nedjeljnim izborima u Nikšiću ne postoje nijanse. Postoje oni koji se Ljubom diče, baštineći antifašizam i evropejstvo. I oni drugi – koji bi ga ponovo i ponovo ubili. Izbor je lak. Pobijediće još jednom Ljubov osmijeh.

Serija fotografija sa streljanja Ljuba Čupića, koje je snimio okupatorski oficir, Karlo Ravnič, rodom iz glasovite plemićke porodice iz Rijeke, major italijanske divizije “Taurineze”, strasni foto-amater, a naročito ona koja je snimljena koji dan ranije pred italijansko-kvislinškim sudom pošto mu je izrečena smrtne presude dok su ga na lancu izvodili iz sudnice, predstavlja jedno od najsnažnijih svedočanstava antifašističkog otpora i postala je simbol prkosa, simbol slobodoljubivosti i nepokora. To je lik kojem se i danas dive posjetioci najvećih i najpoznatijih muzeja ratova od Londona, Beča i Torina, do Rima, Nju Delhija, Tokija i Njujorka.
Inače, major Karlo Ravnič, u duši antifašista, nakon kapitulacije Italije nije odložio oružje već ga je okrenuo protiv Hitlerovog nacizma i fašizma – stao je u stroj čuvene divizije ”Garibaldi” i rame uz rame sa jugoslovenskim partizanima nastavio borbu sve do oslobođenja Jugoslavije i sloma Hitlerove osvajačke mašine. Vremenom je postao i komandant te brigade, ali se nikada nije odvojio od kamere.

Osmjeh Ljuba Čupića koji je Ravnič ovjekovječio, taj inat i preziranje smrti, to veselo lice vezanog neobrijanog momka, za sva vremena je ostalo glasna poruka i pouka kako valja ”s besmrtnošću zborit”, gromoviti odjek stihova: ”Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, neustrašiv je kao bog…”. Ostalo je zapisano s kakvim su divljenjem i poštovanjem, pored ostalih, Džavaharlal Nehru i njegova ćerka Indira Gandi stajali pred likovima narodnih heroja Ljuba Čupića i Stevana Filipovića, ili kako je o liku Ljuba Čupića govorio i tražio da ga fotografišu pored njega i jedan Žan Pol Sartr…

Na nedjeljnim izborima u Nikšiću ne postoje nijanse. Postoje oni koji se njime diče, baštineći antifašizam i evropejstvo. I oni drugi – koji bi ga ponovo i ponovo ubili. Izbor je lak. Pobijediće Ljubov osmijeh.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije