Connect with us

Društvo

“ZA NAŠU ĆEHOTINU”: Žele da zaštite gornji tok pljevaljske rijeke

Published

on

Nevladine organizacije “Da zaživi selo“, WWF Adria i Eko-tim, najavili su početak Inicijative “Za našu Ćehotinu“ koja ima za cilj zaštitu gornjeg toka rijeke Ćehotine u skladu sa relevantnim nacionalnim zakonodavstom.

“U okviru Inicijative ‘Za našu Ćehotinu’ pokrenuće se građanska inicijativa kojom će se predložiti Opštini Pljevlja donošenje odluke i pokretanje postupka za izradu studije zaštite gornjeg toka rijeke Ćehotine kao prvog koraka u postupku proglašenja zaštićenog područja. Takođe, Inicijativa će obuhvatiti i kampanju podizanja svijesti stanovnika Pljevalja o ekološkim i kulturno-istorijskim vrijednostima gornjeg toka Ćehotine kao i njenim razvojim potencijalima“, saopšteno je iz NVO Eko-tim i WWF Adrije.

Ističu da gornji tok Ćehotine i Otilovićko jezero, po svim biodiverzitetskim i kulturno-istorijskim vrijednostima kao i pejzažnim atraktivnostima, starosti i očuvanosti prostora, zaslužuju i imaju punu opravdanost da budu pod određenim stepenom zaštite.

Još je očuvana autohtona flora i fauna, područje nije previše opterećeno urbanizacijom i devastacijom prostora, ali da bi tako i ostalo, mora se i zaštiti, kako bi se spriječile potencijalne prijetnje u budućnosti koje bi mogle da ugroze vrijednost tog područja.

Zaštitom gornjeg toka rijeke Ćehotine, koja je jedan od simbola Pljevalja, staviće, kažu, ovo područje na kartu svijeta, te ga učiniti atraktivnim i privlačnim za turiste.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije