Connect with us

Društvo

ZABRANJEN SKUP ISPRED VLADE: Zahtjevi ugostitelja će se razmatrati u ponedjeljak

Published

on

Sa prethodnog protesta ugostitelja

Povodom zahtjeva Udruženja ugostitelja, ministarka zdravlja nije bila u mogućnosti da garantuje izmjenu mjera kojima se onemogućava rad ugostitljeskih objekata, saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Crne Gore nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore.

“Predstavnicima ovog Udruženja saopšteno je da će njihovi zahtjevi biti razmotreni u ponedjeljak 28. decembra donijeti eventualna revizija mjera. Prisutni predstavnici Ministarstva zdravlja na sastanku su pojasnili da je, zbog trenutne situacije sa brojem oboljelih od virusa COVID 19, povećan rizik usljed potencijalnih slavlja, a ograničeni direktivama i preporukama, ovo maksimum napora koji mogu učiniti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore je, dodaju, iznio jasan zahtjev ministru Jakovu Milatoviću, da učini dodatni napor i utiče na državne i lokalne organe, kako bi obustavili sve postupke prinudne naplate, prekidanja dostavljanja struje i vode privrednim društima koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

“Takođe, istaknut je i zahtjev da se u što kraćem roku iznađe modalitet za kreditiranje kompanija iz ovog sektora, kako bi uredno mogli da izvršavaju svoje obaveze, kako prema državi, tako i prema lokalnim samoupravama, te da da pod hitno krenu sa rješavanjem ostalih zahtjeva, bez odugovlačenja, a koji su još ranije upućeni svim relevantnim institucijama. Konačno, istaknut je zahtjev da sva eventualna zatvaranja i onemogućavanja obavljanja djelatnosti moraju biti ispraćena adekvatnim finansijskim mjerama u mnogo većem obimu nego što je to do sada bio slučaj”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnicima resornih ministarstava i Privredne komore predočeno je da je juče više od 200 ugostiteljskih objekata otvorilo svoja vrata za goste, te da je oko 15 odgovornih osoba u tim objektima privedeno.

“Ovim putem želimo da izrazimo ogočenost i javnu osudu zbog činjenice da je nekoliko naših kolega iz Nikšića, nakon privođenja, zadržano tokom noći u prostorijama Centra bezbijednosti u Nikšiću, što je apsolutno neprimjereno i nepotrebno. Takođe, želimo da obavijestimo svoje kolege da će od strane Udruženja ugostitelja Crne Gore imati svu podršku, kako finansijsku, tako i stručnu odnosno pravnu kako bi se, u skladu sa zakonskom procedurom, izborili sa prijavama Uprave policije i nezakonitim postupanjem prema njima.

Udruženje ugostitelja Crne Gore, ovim putem ističe da će nastaviti borbu za opstanak, koja traje već devet mjeseci i to na način kako je to najavljeno u dosadašnjim obraćanjima javnosti, jer je u pitanju opstanak cijele grane turističke privrede i ogromnog broja zaposlenih. Pozivamo i sve naše kolege da, koliko mogu, daju doprinos ovoj borbi, jer ćemo samo zajedničkim i jedinstvenim pristupom na kraju i uspjeti”, kažu iz Udruženja.

Takođe, istrajavaju u tvrdnji da prema toj grani privrede ne postoji pravičan odnos, posebno kada se uzme u obzir njen značaj za ekonomiju države Crne Gore, dok se, kako kažu, nijemo posmatraju kršenja mjera na svakom koraku, a koja su dokumentovana i javno prikazana putem medija svih vrsta.

“Na kraju, želimo da upoznamo javnost da je 25. decembra Uprava policije donijela rješenje kojim se zabranjuje održavanje skupa zakazanog za 29. decembar u 12 sati. Pomenuto rješenje je nezakonito, između ostalog, jer je donijeto na osnovu mjera koje su stavljene van snage, pošto je važećom Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Službeni list Crne Gore”, br. 124/20 od 21.12.2020, 125/20 od 23.12.2020) propisana u članu 1 stav tačka 17 “zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javne priredbe, sportski, politički, kulturnoumjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije), osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Dakle, javna okupljanja nijesu zabranjena. Povodom ovog rješenja podnijeta je tužba Upravnom sudu Crne Gore radi poništaja istog. Očigledno je i da se na ovaj način ugostiteljima pokušavaju uskratiti ustavom zagarantovana prava, prije svega na rad, a onda i na mirno okupljanje.

Članovi ovog Udruženja obavještavaju svu zainteresovanu javnost da će istrajati u svojim namjerama i zahtjevima, jer je očigledno da kod onih koji donose odluke o našim sudbinama ne postoji dovoljno razumijevanja za probleme sa kojima se suočavamo i shvatanje njihove suštine”, zaključuju u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije