Povežite se sa nama

Društvo

ZABRANOM SAOBRAĆAJA KA CETINJU 4. SEPTEMBRA: Policija povrijedila pravo građana na slobodu kretanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Interesantno je da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin ignorisao Savjet duže od dva mjeseca, iako su mu oni, kako piše u zaključcima, uputili više urgencija i odgovorio im je tek 15. novembra, i to „kroz odgovor načelnika Centra bezbjednosti Podgorica gospodina Gorana Jokića“

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da ograničavanje slobode kretanja 4. septembra, kroz policijsku blokadu, na više lokacija, saobraćajnica u Podgorici predstavlja arbiternu ad hok odluku koja nije zadovoljila zahtjeve legaliteta, legitimiteta i proporcionalnosti.

Ovo je jedan od zaključaka nezavisnog tijela koje brine o postupanju policije, a kojem se pritužbom obratio nekadašnji diplomata, aktuelni predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović zbog postupanja policije tokom građanskih protesta na Cetinju 4. i 5. septembra, u susret i na dan ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića.

PROTEST

– Savjet ocjenjuje da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava gospodina Vlahovića i ostalih građana koji su se zatekli u policijskoj blokadi saobraćajnica – još je jedan od zaključaka Savjeta.

Odluka o blokadi saobraćajnica, kako dalje navode, za koju Savjetu nije obrazloženo ko je zapravo donio, nije javno objelodanjena niti je iskomunicirana sa javnošću. Oni su preporučili Upravi policije da u sličnim situacija javnost o blokadi obavijesti 24 sata prije planirane akcije.

Cetinjanke i Cetinjani organizvali su proteste 4. i 5. septembra u Prijestonici zbog odluke crnogorskih vlasti i Crkve Srbije da Mićovića ustoliče u Cetinjskom manastiru. Iako su službe bezbjednosti, kako javna tako i tajna policija, procijenile da ovaj čin može izazavati nesagledive posljedice po mir u Crnoj Gori, vlast se oglušila i naložila da Mićović pošto-poto mora biti hirotonisan u Cetinjskom manastiru.

S obzirom na to da su građani iz svih krajeva Crne Gore u Prijestonicu počeli da stižu još 3. septembra, policija je odlučila 4. septembra popodne da potpuno zabrani saobraćaj prema Cetinju, tako da je hiljade ljudi, bez ikakvog obrazloženja, ostalo zarobljeno u kolonama automobila na izlazima iz svojih gradova.

Jedan od njih bio je i Vlahović koji se poslije nekolio dana obratio Savjetu i zatražio da utvrde zakonitost postupanja policije, odnosno da li su „policijski službenici postupali u skladu sa pozitivnim propisima i svojim ovlašćenjima, te da li je došlo do povrede prava građana u smislu nezakonitog ograničavanja slobode kretanja, slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje“.

Vlahović je objasnio da je 4. septembra ostao zaglavljen u koloni na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Primorju, u Donjoj Gorici i interesovalo ga je „da li je odluka Uprava policije o oduzimanju, to jeste ograničavanju slobode kretanja osnovana i opravdana“.

On je zatražio od Savjeta da posebno cijene „okolnost da službenici Uprave policije prisutnim građanima nijesu pružili nikakvo usmeno obrazloženje, niti predočili pisanu odluku o ograničavanju kretanja“.

Goran Jokić

BRĐANIN ĆUTAO DUŽE OD DVA MJESECA

U zakljičcima Savjeta, u koje Pobjeda ima uvid, navedeno je da je ovo tijelo od Uprave policije odmah zatražilo da se izjasni o primjedbama Vlahovića, a od direktora Uprave policije Zorana Brđanina da precizira „ko je donio odluku o totalnom zatvaranju saobraćaja prema Cetinju, na osnovu kojih propisa i posebno da li je ta mjera bila proporcionalna cilju koji se želio postići“.

Interesantno je da je Brđanin ignorisao Savjet duže od dva mjeseca, iako su mu oni, kako piše u zaključcima, uputili više urgencija i odgovorio im je tek 15. novembra, i to „kroz odgovor načelnika Centra bezbjednosti Podgorica gospodina Gorana Jokića“.

U izjašnjenju on prvo nabraja kako su građani 4. septembra blokirali prilaze Cetinju, da bi onemogućili Mićovića i njegovu procesiju da iz Podgorice uđu u Prijestonicu, a onda saopštava – neistinu.

– U skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima službenici Uprave policije su povremeno zaustavljali saobraćaj iz razloga otkanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, kao i iz razloga održavanja javnog reda i mira i nesmetanog odvijanja saobraćaja na putnom pravcu Podgorica – Cetinje – navedeno je u odgovoru Savjetu.

Jokić je saopštio i kako je saobraćaj otvoren „odmah nakon što su se stekli uslovi za bezbjedno odvijanje“, kao i da su o blokadi saobraćaja „obavještavali svi pisani i elektronski mediji“, te da je policija „u skladu sa mogućnostima“ i „u granici mogućeg“, obavještavala građane koji su se zatekli u kolonama vozila.

Načelnik podgoričke policije, koji je bio i rukovodalac akcije obezbjeđivanja ustoličenja Mićovića, ocijenio je i kako su građani „za sva dodatna obavještenja mogli kontaktirati dežurni operativni centar Uprave policije – MUP-a, kao i dežurnu službu CB Podgorica i Odeljenja bezbjednosti Cetinje“.

Zaključio je i kako su „preduzete mjere bile nužne i opravdane, da su bile privremenog karaktera i sprovedene u skladu sa Zakonom i u funkciji opšte bezbjednosti građana“.

NEUVJERLJIVO IZJAŠNJENJE

Savjet je zaključio da Uprava policije, kroz izjašnjenje CB Podgorica, nije pružila dovoljno uvjerljivo i argumentovano obrazloženje svoje odluke da ograniči slobodu kretanja.

– Posebno nedostaju pojašnjenja u pogledu legitimnosti, proporcionalnosti, ali i otklanjanja sumnji o postojanju diskriminacije pri postupanju policije prema određenim kategorijama/grupama stanovništva – ističe se u zaključcima.

Naglašavaju i da razumiju brigu policije o javnom zdravlju, jer „masovna javna okupljanja u tom pogledu imaju i nose poseban rizik“, ali i registruju „da su, u skladu sa tim, izostale aktivnosti Uprave policije istog dana u Podgorici, povodom dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Podgorici (4. septembra 2021. godine) kao i prilikom ustoličenja u Beranama novog episkopa Budimljansko – nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve (25. septembra 2021. godine)“.

Upozoravaju i da je Uprava policije morala obavijestiti janost o zabrani saobraćaja prema Cetinju i razlozima te odluke.

 

Kad policija sebe uhvati u laži! 

Crnogorske vlasti i policija u kontinuitetu obmanjuju javnost o odlukama koje su donijeli 4. i 5. septembra i brutalnoj akciji razbijanja građanskog protesta tokom koje je povrijeđeno desetine muškaraca i žena. Policija je prekoračenjem ovlašćenja, u zoru 5. septembra, krenula na demonstrante, a Prijestonica je duže od četiri sata zasipana hemijskim oružjem – suzavcima, šok i „fleš“ bombama, a koristuli su i zabranjene gumene metke.

Svjesni da će protest 5. septembra biti masovan, a kako bi stvorili uslove da Joanikije Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru, u policiji su već 4. septembra popodne odlučili da zatvore sve prilaze Prijestonici i uskrate građanima pravo na slobodu kretanja.

U odgovoru Savjetu prećutali su ko je i zašto donio tu odluku, ali su zaboravili da su se tim pitanjem bavili i u takozvanom „Posebnom izvještaju sa analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 04-05. 09. 2021. godine“.

U ovom dokumentu, čiji je jedan od autora Goran Jokić, urađenom 14. septembra, a u koji je Pobjeda imala uvid, precizno su naveli ko je i zašto odlučio da građanima Cne Gore uskrati pravo na slobodu kretanja.

– Prikupljena operativna saznanja su ukazivala da će značajan broj pristalica koji ne podržavaju ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog krenuti u pravcu Cetinja, te je Štab, odnosno rukovodilac obezbjeđenja (Goran Jokić prim. aut.) u 15:00 časova, shodno unaprijed planiranim aktivnostima, donio odluku i izdao naređenje načelnicima centara bezbjednosti Herceg Novi, Nikšić, Budva, Bar i nadležnim službenicima centara bezbjednosti Podgorica i Bar da zabrane i ograniče saobraćaj svih kategorija vozila – jasno piše, pored ostalog, u policijskom dokumentu.

Navodi se i da je odluka donijeta „u cilju otklanjanja opasnosti po učesnike u saobraćaju, posebno, jer su to nalagali razlozi bezbjednosti i očuvanja javnog reda i mira“.

U sljedećoj rečenici ovog dokumenta sadržan je glavni razlog „zatvaranja“ Prijestonice.

– Navedene aktivnosti sprovedene su uspješno, što je uslovilo onemogućavanje dolaska većeg broja lica i omasovljavanje već okupljenih građana na Cetinju – citat je iz policijskog dokumenta, koji se nalazi na stranici sedam.

I na stranici 11 ističe se da je odluka „bila blagovremena i ispravna, jer je na taj način onemogućeno omasovljavanje protestnih skupova“.

Stoga bi Brđanin i Jokić javnosti trebalo da objasne zašto sada kriju ko je zvanično donio odluku, kada je tačno donešena, kao i činjenicu da je donešena samo zato da bi se onemogućila masovnost garađnskog bunta. Policija je, znači, osim uskraćivanja prava građanima na slobodu kretanja, svjesno uskratila i pravo na slobodu izražavanja, odnosno okupljanja.

I zato možda nije čudno što o blokadi saobraćaja danas postoje dvije zvanične verzije, koje se međusobno potiru. Tačnije: policija je sebe uhvatila u laži!

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije