Connect with us

Društvo

ZAJEDNICE OPŠTINA: Odlukom Vlade dodatno se centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora

Published

on

Foto: Vlada Crne Gore

Odlukom Vlade da se jedinicama lokalne samouprave oduzmu poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, dodatno se centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, smatraju u Zajednici opština.

Oni su kazali da se, kao nacionalna asocijacija svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, ne slažu sa najnovimi odukama Vlade.

Iz te asocijacije su rekli da Vlada, na predlog resornog Ministarstva, donosi takvu odluku samo mjesec i po nakon što je premijer u svom ekspozeu najavio da “decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost, mora biti odlučnije sprovedena, kako bi se obezbjedio ravnomjeran razvoj svih krajeva države“.

Iz Zajednice opština su podsjetili da je, u cilju bržeg razvoja procesa decentralizacije i unapređenja sistema lokalne samouprave, Vlada 2006. a Skupština Crne Gore 2016. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Zajednicom opština.

“Kojim su dogovoreni oblici i mehanizmi saradnje i zajedničkog rada na ostvarivanju postavljenih ciljeva, o čemu je upoznato resorno Ministarstvo”, kaže se u saopštenju.

Iz Zajednice opština su kazali da posebno zabrinjava krajnje netransparentan način donošenja ovakve odluke, bez konsultacija sa onima kojih se ona tiče.

„Suprotno potpisanom Sporazumu i uprkos činjenici da je, nakon nezvanične informacije da se priprema ovakva odluka, Zajednica opština ukazala resornom ministru da se akt koji se planira donijeti direktno tiče položaja, prava i obaveza jedinica lokalne samouprave, te da je zakonska obaveza Ministarstva, da taj akt dostavi na izjašnjenje jedinicama lokalne samouprave i Zajednici opština“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da proces konsultacija nije obavljen, a da su opštine o sadržini odluke upoznate nakon njenog donošenja iz medija, čime je grubo prekršen Zakon, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Sporazum o saradnji sa Vladom.

„Razlozi koji su navedeni za donošenje ovakve odluke su krajnje upitni i neutemeljeni u činjenicama, a praksa će vrlo brzo pokazati sve negativne posledice ovih odluka“, naveli su iz Zajednice opština.

Prema njihovim riječima, podaci sa kojima raspolaže Zajednica opština pokazuju da su nadležni organi lokalne uprave u prošloj godini obradili 2.807 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Oni su kazali da to ukazuje na obim poslova u toj oblasti, ali i na značajan broj stručnih kadrova u opštinama koji rade na ovim poslovima.

Kako su naveli iz Zajednice opština, centralizovanje tih poslova i njihovo vraćanje u nadležnost Minstarstva, znači da će jedan broj stručnih kadrova u opštinama koji su radili te poslove ostati bez posla.

“Dok će na drugoj strani dovesti do zastoja i kašnjenja u rješavanju zahtjeva zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta u Ministarstvu da obavi višestruko uvećan obim posla“, dodaje se u saopštenju.

Iz Zajednice opština su rekli da će negativne posljedice takvih odluka najviše osjetiti građani, kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u toj oblasti, ali i opštine kroz znatno sužene mogućnosti njihovog razvoja.

„Pitamo premijera da li je ovo ta najavljena decentralizacija“, dodaje se u saopštenju Zajednice opština.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije