Connect with us

Društvo

ZAKON O FISKALIZACIJI: Advokati prijete protestima

Published

on

Advokatska komora traži od predsjednika i potpredsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da se advokati izuzmu iz Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kazao je za Pobjedu predsjednik Zdravko Begović.

On je naveo da je peticiju, kojom ukazuju da je ovaj zakon neprimjenjiv za njih, za sada potpisalo preko 500 advokata i izrazio nadu da će nadležni organi shvatiti težinu problema i pozvati ih na razgovor kako bi iznašli najbolje rješenje za obje strane.

“Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje, kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu”, navodi se u inicijativi.

U slučaju da nadležni ne počnu rješavati ovaj problem, najavili su da će na radikalniji način štititi prava „jedine profesije koja je regulisana Ustavom” i to, što ih je iznenadilo, jer nijesu navikli da ih nadležni ignorišu.

Početkom aprila advokati Begović, Dragan Šoć i Ivana Jončić su održali sastanak sa direktorom Uprave prihoda Aleksandrom Damjanovićem i predočili mu specifičnosti profesije.

Naročito su, kako navode, problematizovali obavezu izdavanja fakture odmah po završetku određene radnje za klijenta, a ne u trenutku kada naplata bude izvjesna.

Sa nabavkom opreme za fiskalizaciju još nijesu počeli, jer iščekuju konačan stav nadležnih po ovom pitanju.

Navode da su naišli na razumijevanje Damjanovića koji je obećao da će razmotriti njihove prijedloge sa nadležnim ministarstvom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije