Connect with us

Društvo

ZBOG NEDOSTATKA VAKCINA: Vuksanović-Stanković podnijela zahtjev za konsultativno saslušanje ministarke zdravlja

Published

on

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković podnijela je danas inicijativu za kontrolno saslušanje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, na temu “Razmatranje aktivnosti Ministarstva zdravlja i ostalih institucija u vezi postupka nabavki vakcina za Covid-19”, saopšteno je Portalu Luča iz SDP-a.

“Mjera ozbiljnosti i organizovanosti svake države, kao i kvalitetnog zdravstvenog sistema u njoj se ovih dana vidi i po tome da li je ta zemlja otpočela proces vakcinacije i u kojoj mjeri ga sprovodi. Crna Gora je među svega par evropskih država u kojima taj proces nije započeo te je zbog toga potrebno hitno saznati razloge za to, jer svjedočimo da svakog dana gubimo živote crnogorskih građana”, navodi se u saopštenju.

Resorna ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je na konferenciji za štampu održanoj 15. januara izjavila da će vakcinacija u Crnu Goru početi krajem januara ili početkom februara, a direktor IJZ Galić pozvao građane da se vakcinišu. Takođe, u medijima se pojavila informacija da je nekoliko stranih državljana iskazalo spremnost za donaciju desetina hiljada vakcina (ukupan broj koji je najavljen je 160.000, dovoljno za vakcinaciju 80.000 stanovnika), i da su te donacije ili odbijene ili je dato objašnjenje da neće biti potrebne. Informacija o ponudi vakcina se pojavila 21.1.2021, a u međuvremenu u našu zemlju nije došla ni jedna jedina vakcina, obrazlažu u ovoj stranci.

Oni smatraju da resorna ministarka mora dati odgovor i na pitanja o potpunom otvaranju države za sve strane državljanje bez neophodnog negativnog PCR testa, u trenutku dok većina zemalja EU postrožuje mjere ulaska, zbog pojave novog, britanskog soja Covid-19 koji je po prvim procjenama 80% zarazniji od postojećeg.

U trenutku kad je postalo jasno da pandemija virusa Covid-19 predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se svijet suočio u proteklih pola vijeka, krenula je i do sada nezabilježena, trka farmaceutskih i drugih kompanija za pronalaženje odgovorajućih vakcina ili ljekova koji bi spriječili teške posljedice koje ovaj virus izaziva. Na sreću cijelog čovječanstva potraga za efikasnom vakcinom je trajala pola godine, umjesto uobičajenih nekoliko godina za njenu proizvodnju, testiranje i odobravanje. Za sada su najpoznatije i najrasprostranjenije vakcine prozivođača Pfizer/BionTech, Moderna, Sputnjih-V, Sinovac, Astra-Zeneca, dok se trenutno testiraju najmanje 64 vakcine u desetinama svjetskih zemalja. Pronalaskom vakcina i početkom njihove primjene počela je završna borba za suzbijanje virusa koji je već sad odnio preko 2 miliona života na planeti.

Zahjev za konsultativno saslušanje je upućen predsjedniku Odbora Srđanu Pavićeviću, uz nadu da i on, kao neko ko dolazi iz zdravstvenog sistema, ima slična pitanja i dileme te da je veoma bitno da se ovo konsultativno saslušanje održi što prije.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije