Connect with us

Društvo

ZBOG NEUSVAJANJA BUDŽETA: Policija ostaje bez 130 vozila uzetih na lizing

Published

on

Zbog neusvajanja budžeta za 2021. godinu Upravi policije prijeti da početkom aprila ostane bez 130 vozila koje je putem finansijskog lizinga uzela od firme “Osmanagić” prije tri godine, na koliko je bio potpisan ugovor o lizingu, pišu Dnevne novine.

Stoga je juče Vlada Crne Gore usvojila informaciju o nabavci vozila za potrebe Uprave policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata i naložila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da za ovu potrebu obezbijedi iznos od 2.150.000 eura.

Međutim, Vladi je ostalo manje od 20 dana da organizuje sprovođenje tendera i sve što prati ovakvu nabavku, te stoga je upitno da li će sve biti završeno do datuma vraćanja vozila.

Kako se navodi u informaciji dostavljenoj Vladi, Uprava policije se obratila Ministarstvu finansija, gdje ukazuje na probleme koji mogu nastati usljed isteka ugovora o javnoj nabavci vozila putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade i neblagovremenog pokretanja postupka javne nabavke za predmetnu nabavku.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova je 2017. pokrenulo postupak nabavke 130 novih službenih vozila putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade, na osnovu kojeg je zaključen ugovor o javnoj nabavci.

Imajući u vidu da predmetni ugovori ističu u aprilu 2021. godine, Uprava policije je u predlogu budžeta objedinjenih nabavki i dopuni predloga budžeta za 2020. ukazala na potrebu planiranja određenih sredstava u cilju objavljivanja postupka javne nabavke u 2020. godini, kako bi se blagovemeno izvršila predmetna nabavka. Ministarstvo finansija je u obrazloženju budžeta Uprave policije za 2020. dalo saglasnost na sprovođenje predmetne nabavke kao višegodišnji projekat Uprave policije, koji sprovodi Uprava za imovinu, za period realizacije 2021-2024. godine.

“Shodno navedenom, Uprava policije je dostavila Upravi za imovinu dopis od 31.7.2020. godine, u kojem se navodi da je na osnovu saglasnosti Ministarstva finansija u obrazloženju budžeta kao višegodišnji projekat potrebno pokrenuti postupak nabavke vozila putem lizinga bez prava otkupa, ukazujući na dugotrajnost sprovođenja postupka javne nabavke i potrebu da su vozila neophodna za rad već početkom 2021. godine, sa napomenom da je potrebno pokrenuti postupak u što kraćem roku”, navodi se u informaciji koju je usvojila Vlada.

S obzirom na to da Uprava za imovinu, shodno dostavljenom dopisu, nije pokrenula postupak za predmetnu nabavku, Uprava policije se obratila Upravi za katastar i državnu imovinu, u kojem je, između ostalog, ponovo navela potrebu Uprave policije za nabavkom vozila putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade.

Shodno navedenom dopisu, dostavljen je odgovor Uprave za imovinu, u kojem se, između ostalog, navodi da je u toku proces spajanja Uprave za imovinu i Uprave za nekretnine u Upravu za katastar i državnu imovin, i da trenutno nemaju ovlašćenja za sprovođenje predmetne nabavke.

Takođe, u navedenom dopisu obavještavaju da budžet za 2021. godinu nije donijet, pa stoga ne raspolažu podacima koliko će imati opredijeljenih novčanih sredstava.

“Imajući u vidu prethodno navedeno, a uzimajući u obzir činjenicu da će povratom vozila davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade, u znatnoj mjeri otežati svakodnevni rad Uprave policije, tj. policijski službenici će ostati bez vozila i neće moći da izvršavaju svoje redovne zadatke i poslove što može i te kako usporiti rad Uprave policije, potrebno je da se preduzmu određene radnje kako bi se u što kraćem roku pokrenuo postupak nabavke novih vozila putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade na period od tri godine i omogućilo redovno obavljenje aktivnosti Uprave policije”, navodi se u informaciji.

Vlada je juče zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da za potrebe nabavke novih vozila za Upravu policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade obezbijedi iznos od 2.150.000 eura.

Takođe, zadužila je Upravu za katastar i državnu imovinu da u saradnji sa Upravom policije u što kraćem roku sprovede postupak nabavke vozila za potrebe Uprave policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade.

1 Comment

1 Komentar

  1. Fan Coil

    13.03.2021. at 21:38

    Policija bez autaa… ??????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije