Connect with us

Društvo

ZBOG PRIJETNJI KAVČANA: Abazovića čuvaju sa dugim cijevima, vozi se u blindiranom automobilu

Published

on

Kad ubijem (Zorana) Ašanina, onda ćemo završiti i (Dritana) Abazovića jer nam je uhapsio šefa.

To je navodno dio presretnute komunikacije uhapšenog Gorana Pantovića (43) sa jednim od pripadnika kavačke kriminalne grupe, koja je u posjedu policije.

Plan za likvidaciju Abazovića inspektorima je navodno priznao i jedan od uhapšenih iz te organizacije.

Pantović je juče ujutru lišen slobode zbog likvidacije Mojkovčanina – Zorana Ašanina (65).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su pripadnici policije rješavajući taj slučaj došli do saznanja da je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću ugrožen život od strane Slobodana Kašćelana i njegove grupe, a zbog njihovog prošlonedjeljnog hapšenja.

Abazović juče nije htio da komentariše te navode MUP-a.

Vijestima je rečeno da je pomoćnik direktora UP za borbu protiv organizovanog kriminala, o tom slučaju obavijestio premijera, ministra policije i šefa ANB-a. Sa činjenicama je upoznat i EUROPOL.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, nakon informacije o mogućoj ugroženosti koordinatora bezbjednosnih službi, Abazović je u nedjelju ekspresno dislociran iz Herceg Novog gdje je boravio u službenoj posjeti.

“Tokom rada sa stranačkim kolegama, stigla je informacija o njegovoj ugroženosti, nakon čega mu je policijsko obezbjeđenje odmah pojačano i promijenjen mu je plan rada za drugi dio dana, odnosno hitno su ga prevezli u Podgoricu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz MUP-a tvrde da saznanja koja su prikupili ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da preduzmu aktivnosti na ugrožavanju života Abazovića.

“U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića”, saopšteno je iz resora kojim rukovodi Sergej Sekulović.

Iz tog ministarstva saopštili su da su, u saradnji sa drugim državnim institucijama, preduzeli dodatne mjere na zaštiti bezbjednosti Abazovića: “Imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svjesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe dio širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih djela, kao i činjenice da bi bilo koja aktivnost usmjerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksu bezbjednosnu situaciju… Preduzete su i dodatne mjere i radnje koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti”.

Obezbjeđenje ispred zgrade u kojoj živi potpredsjednik Vlade foto: Pobjeda

Zgrada u kojoj stanuje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u podgoričkom Bloku 9 od juče je pod pojačanim mjerama bezbjednosti, piše Pobjeda.

Kako se vidi na fotografiji dostavljenoj Pobjedi, ispred ulaza su bila parkirana čak četiri vozila: opel, džip i blindirani mercedes u kojima je bilo šest neuniformisanih i dvojica uniformisanih policajaca.

U saopštenju piše i da saznanja o planiranju likvidacije Abazovića ukazuju na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje kriminalno bogatstvo i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cijenu: “Te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbjednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu ‘nepoznanica’ crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura. Napominjemo da smo, kako posljednjim realizovanim aktivnostima, tako i aktivnostima tokom prethodnog perioda, pokazali da imamo lične i profesionalne hrabrosti, da se sa punim kapacitetom suprotstavimo savremenim bezbjednosnim izazovima i obračunamo sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da će bez obzira na sve njihove ‘napore’ i dalje biti u fokusu konstantne pažnje organa obavještajno-bezbjednosnog sektora”.

Koordinator bezbjednosnog sektora bio je uključen u akciju policije, kada su uhapšeni kavačani Kašćelan, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Zoran Kažić i Darko Prelević, a procesuirani i Radoje Zvicer, Radoje Živković zvani Žuti, Milan Vujotić, Srđo Jurišević, Dragan Knežević, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević i Zdravko Perunović.

Abazović je oštro reagovao na odluku sudije za istragu Miroslava Bašovića koji je nakon saslušanja, uhapšene pustio da se brane sa slobode. Nakon što je vijeće Višeg suda promijenilo odluku, a policajci nijesu pronašli trojicu navodnih kavčana, Abazović je poručio da je Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu…

Čuvaju ga specijalci, vozi se u blindiranom automobilu

Zbog informacije da kavčani planiraju likvidaciju potpredsjednika Vlade, Abazovića od nedjelje čuvaju specijalci naoružani dugim cijevima, a njegovo obezbjeđenje zadužilo je blindirani automobil.

Prema informacijama “Vijesti”, povećan je i broj pripadnika Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji su raspoređeni oko zgrade u kojoj Abazović stanuje, ali i na mjestima na kojima boravi.

“Vidjećemo se ovako ili onako”

Kavački klan prijetio je Abazoviću i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, nakon što je odbio sastanak sa njima.

Nedjeljnik “Monitor” tada je objavio da mu je tada stiglo upozorenje: “Vidjećemo se ovako ili onako”.

“Vijestima” je iz izvršne vlasti rečeno da je tu poruku poslao jedan od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer.

Poruka je navodno stigla nakon što je Abazović odgovorio da nema razloga da se viđa ni sa jednim pripadnikom organizovanih kriminalnih grupa, jer nemaju dodirnih tačaka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije