Connect with us

Zdravlje

SVI SU UPOZORAVALI NA NJEGOVO UKRŠTANJE SA KORONOM: Gdje je nestao sezonski grip?

Published

on

U Srbiji ove sezone nije registrovan nijedan slučaj gripa, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “De Milan Jovanović Batut”. Sudeći po podacima u Hrvatskoj isti je slučaj, kao i u drugim zemljama južne hemisfere. Osim toga, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) posljednjih mjeseci zabilježio je istorijsko niske nivoe cirkulacije gripa u međusezoni u SAD-u.

Stanovništvo širom sveta zanima o čemu se radi, a spekuliše se da je to zbog toga što je grip manje zarazan, što zbog preventivnih mera koje su na snazi, a navodno i zbog testova koji nijesu dovoljno efkasni da razlikuju grip od Sars-CoV-2 jer pripadaju istoj “porodici” koronavirusa…

Virusolog u penziji dr Ana Gligić smatra da za “nestašicu” gripa postoje bar dva dobra razloga. Prvi potvrđuje opšteprihvaćeno vjerovanje da su protivpandemijske mere poput nošenja maski i fizičke distance uticale i na to da nas zaštite od gripa. Drugi razlog je manje poznat laicima.

“Postoji interferencija u virusologiji, to je kada jedan virus onemogućava drugom da nađe svoje mjesto da prodre u ljudski organizam i radi ono što je inače radio. Ne isključujem ni to da su laboratorije preokupirane koronom i da ne rade ništa drugo, pogotovo što počinju istim simptomima malaksalosti i temperaturom. U toj situaciji može da se desi da je i bilo nekih slučajeva, ali da su prošli neopaženo. Isto mislim i za ‘mutanta’ da se kod nas pojavio mnogo ranije. U Engleskoj je otkriven tek kada se više od 50 odsto njih zarazilo”, kaže za b92.net dr Gligić.

Ne isključuje mogućnost da se grip pojavi sad od polovine februara i kaže da ga je očekivala i ranije, pogotovo kada se u novembru pojavio slučaj ptičjeg gripa u Hrvatskoj.

Dr Gligić kaže da će se o ovom virusu tek saznavati i poziva se na to što je Svjetska zdravstvena organizacija zbunjena njegovim porijeklom.

“Saznaćemo u dogledno vrijeme šta se zbilo, jer sad kao što vidite, nema još nikakvih zaključaka o virusu, ni po načinu prenošenja, ni po kliničkoj slici. Još ne znamo sve oko ovoga”, konstatuje naša sagovornica.

Sa dr Gligić se slažu i njene hrvatske kolege Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju HZJZ-a i Goranka Petrović, šefica Odsjeka za respiratorne bolesti HZJZ-a koji razloge za trenutnu situaciju vide upravo u mjerama i u tome što je koronavirus u centru pažnje.

“Generalno je sva pažnja usmjerena na kovid 19, ne samo u Hrvatskoj, svuda je u fokusu testiranje koje ima za cilj da se isključi kovid 19”, kaže epidemiološkinja.

Ono na šta su oni ukazali, a što bi mogao da bude slučaj i u Srbiji je veći broj testiranih protiv gripa. Naime, u Hrvatskoj je ove sezone vakcinisano između 500.000 i 550.000 ljudi protiv gripa, a u Srbiji blizu pola miliona osoba.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije