Connect with us

Društvo

ZEKOVIĆ: Proglasiti Dan žalosti za preminule od koronavirusa, njegovati sjećanje na njih

Published

on

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, uputio je inicijativu da Vlada Crne Gore u saradnji sa opozicijom i društvom u cjelini uspostavi program sjećanja na žrtve pandemije koronavirusa u Crnoj Gori.

“Potreban nam je nacionalni program pamćenja svih onih koji više nijesu sa nama. To bi bio i način uspostavljanja potrebnog nacionalnog jedinstva u borbi protiv zarazne bolesti koje izostaje posebno zbog nedosljedne i neblagovremene  zdravstvene politike i ispolitizovane zdravstvene zaštite”, navodi Zekovi u saopštenju dostavljenom Portalu Luča i dodaje:

“Predložio sam da Vlada Crne Gore 22. mart proglasi za Dan žalosti i Dan nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori. Tog datuma 2020. godine je preminuo prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom.

Vlada Crne Gore treba da pozove da sjećanje na sve žrtve svojim doprinosom, kroz aktivnosti, podrže jedinice lokalne samouprave, mediji, sindikati, poslodavci, političke partije i nevladine organizacije.

U njegovanje sjećanja na sve crnogorske žrtve poželjno je uključiti i umjetničku, kulturnu i akademsku zajednicu i različite stvaraoce.

Pozivam građane_ke, bez ozbira na bilo koje njihovo lično svojstvo, da u sredinama u kojima žive, 22. marta stajanjem, šetnjom, isticanjem fotografija preminulih, paljenjem svijeća, molitvom, učenjem ili na drugi njima prikladan način iskažu sjećanje na preminule i solidarnost sa njihovim porodicama a zdravstvene vlasti pozovu na odgovornije i kvalitetnije djelovanje.

Komemoraciju i kolektivno pamćenje na žrtve koronavirusa svojim aktivnostima treba da podrže i sve vjerske zajednice koje djeluju u Crnoj Gori, bez bilo kakve diskriminacije: Srpska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Islamska zajednica u Crnoj Gori, Nadbiskupski ordinarijat Bar, Biskupski ordinarijat Kotor, Jevrejska zajednica Crne Gore, Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore, Hrišćanska Adventistička Crkva, Crkva Hristovog Jevanđelja, Hrišćanski centar Svetionik, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Jevanđeoska crkva Riječ Božija, Hrišćanska zajednica Mozaik,  Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista i Baha´i zajednica u Crnoj Gori.

Predložio sam da Predsjednik Crne Gore, Vlada Crne Gore i Skupština Crne Gore zajednički razmotre inicijativu da se u Glavnom gradu ili u Prijestonici Crne Gore podigne trajni spomenik svim žrtvama koronavirusa u Crnoj Gori.

Uspostavljanje i postojanje sjećanja na žrtve bolesti kroz različite građanske i komemorativne aktivnosti može pomoći u jačanju političke, društvene i građanske odgovornosti za zdravlje ljudi.”

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije