Connect with us

Društvo

ZEKOVIĆ: SDP pozdravlja odustajanje od konfrontacije sa EK i VK za račun DF-a

Published

on

Socijaldemokrartska partija pozdravlja odluku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da „radni tekst Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu“ prije usvajanja uputi na ocjenu Venecijanskoj komisiji, što je prihvatio na jučerašnjem sastanku sa opozicijom, ocijenjeno je iz SDP-a.

“Kako je aktuelni tekst umjesto sa EK i sa Venecijanskom komisijom, usaglašen jedino sa DF-om, što tzv. „Dritanov zakon“ po svojoj suštini čini Mandićevim zakonom, ovo pristajanje smatramo odustajem od konforintacije sa EK i VK za račun DF-a, i želimo ga javno i jasno podržati”, saopštio je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

Nažalost g. Abazović i juče je, kako je dodao, krio autore teksta i saopštio predstavnicima opozicije da iza predloženih izmjena ne stoji Vlada, iako su jedino objavljene na sajtu Vlade i u ime Vlade poslate Evropskoj komisiji, potvrđujući da iza Zakona ne stoji nijedan Ustavom predviđeni predlagač.

Promjene u Državnom tužilaštvu su ne potrebne, već neophodne. Promjene su neophodne, ne samo iz razloga što je VDT u vd stanju, već prvenstveno zato što su rezultati nedovoljni, a osjećaj duboke društvene nepravde široko rasprostranjen u javnosti.

“Iako su promjene neophodne, predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje, uz jeftin izgovor da se to čini radi personalnih promjena, jer je personalne promjene moguće ostvariti i bez činjenja Državnog tužilaštva zavisnim od vlasti. Dodatno, ono što inicijatori ne vide, jeste da će takvo Državno tužilaštvo biti podređeno ne samo njihovoj, već i svakoj budućoj vlasti. Predloženi tekst omogućava funkciju bez legitimiteta, predstavlja potpuno dezavuisanje Ustavne norme o kvalifikovanoj vecini kojom se VDT bira, za šta i Venecijanska komisija ocjenjuje da bi „vodilo zaobilaženju kvalifikovane većine koju zahtijeva Ustav, što je neprihvatljivo”. zaključio je Zeković.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije