Connect with us

Društvo

ZEKOVIĆ: Stanković da oduzme predmet SDT-u u slučaju “Abazović-21 milion”

Published

on

Visoki funkcioner SDP-a Bojan Zeković pozvao je v.d. VDT-a Ivicu Stankovića da preispita “neophodnost korišćenja mogućnosti koje vam daje Zakon o državnom tužilaštvu, čl.131 i date obavezno uputstvo za rad Glavnom specijalnom tužiocu”.

“Odnosno oduzmete premet u skladu sa čl. 141, u predmetu formiranom povodom tvrdnje potpredsjednika Vlade da je lice čiji identitet nije želio da otkrije pokušalo da ga kupi za 21 milion eura” naveo je Zeković u otvorenom pismu Stankoviću.

Podsjeća da je Glavni specijalni tužilac g. Katnića obavijestio javnost da povodom tvrdnji potpredsjednika Vlade Crne Gore g. Abazovića ocjenio da “nema osnovane sumnje da je neka osoba izvršila krivično djelo”.

“Podsjećam da je potpredsjednik Vlade g. Abazović u emisiji “Načisto” na tv Vijesti saopštio da mu je nuđen 21 milion eura. Do danas javnosti nije saopštio ko mu je nudio novac i šta je tražio zauzvrat. Nakon što je Specijalno tužilaštvo uzelo izjavu od g. Abazovića, Glavni specijalni tužilac je obavijestio javnost da u ponašanju g. Abazovića i lica koje mu je nudilo 21 milion eura nijesu ostvereni elementi bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, objašnjavajući to tvrdnjom da g. Abazović u tom trenutku nije bio na javnoj funkciji”, objasnio je Zeković.

Čak je i izgovor u vidu tvrdnje da g. Abazović nije bio na javnoj funkciji, iako je bio poslanik 26. saziva do njegovog kraja i 27. saziva od samog početka do izbora u Vladu, dakle bez sekunde prekida, opštepoznato natačan.

“Tužilaštvo ide i dalje, pa tvrdi da ukoliko neko lice u trenutku nuđenja ili uzimanja mita nije službeno lice nema krivičnog djela. Tom logikom bi predsjednik partije koja ima apsolutnu vlast mogao slobodno uzeti i javno obznaniti da je uzeo mito, ali Specijalno tužilaštvo bi prema sadašnjem tumačenju i u toj situaciji tvrdilo da nijesu ispunjeni svi lementi bića krivičnog djela”, naveo je u podužem pismu Zeković.

Istom logikom bi i stvarni vlasnici pojedinih partija, a koji se ne nalaze na javnoj funkciji mogli uzeti mito i opredijeliti političke odluke te partije, moguće i sudbinu države bez brige da će krivično odgovarati ukoliko se to dokaže. Nepotrebno je dalje obrazlagati neodrživost i besmislenost ovakvog tumačenja.

“Krivični zakonik Crne Gore u članu 422a propisuje da se krivično djelo Navođenje na protivzakonit uticaj može izvršiti “korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja”. Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postoanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore”, dodao je između ostalog Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije