Connect with us

Društvo

ZVONA I PRAPORCI: Krivokapić potpisao za gradnju velelepnog hrama SPC u Budvi

Published

on

Projekat budućeg najvećeg hrama SPC na Crnogorskom primorju (FOTO: Podgorički vremeplov)

Premijer Zdravko Krivokapić donio je odluku o izradi urbanističkog projekta koju mu je dostavio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović na zahtjev gradonačelnika Marka Carevića.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović obavijestio je gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića da je taj vladin resor pristupio izradi urbanističkog projekta kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko-primorske – Dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hram na crnogorskoj obali – Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Carević je tražio od Vlade da što prije započne izradu tog planskog dokumenta, jer je to preduslov kako bi Srpska pravoslavna crkva mogla da na mjestu gradske kapele izgradi pravoslavni hram.

Mitropolija crnogorsko-primorska je još 28. jula prošle godine predala v. d. glavnog gradskog arhitekte Mladenu Ivanoviću zahtjev za davanje saglanosti na idejno rješenje budućeg hrama. Ivanović koji je obavljao funkciju glavnog arhitekte u vrijeme administracije Nikole Divanovića (DPS), pozivajući se na važeći Detaljni urbanistički plan “Podkošljun” predočio je Mitropoliji da je neophodno da se za crkveni kompleks mora izraditi urbanistički projekat, za šta je zaduženo tada bilo Ministarstvo održivog razvoja.

Mitropolija je u novembru dostavila dopis novom v. d. glavnom gradskom arhitekti Vladanu Stevoviću, koga je imenovao Carević nakon smjene lokalne vlasti, da odustaje od zahtjeva, jer je i od novog gradskog arhitekte upozoren da mora da se uradi urbanistički projekat.

Imajući u vidu da je više navrata isticao da će za vrijeme njegovog mandata započeti gradnja hrama čiju maketu drži u svom kabinetu, Carević je nakon što je imenovan novi ministar urbanizma zatražio da se radi urbanistički projekat. Ministar Mitrović dostavio je Careviću i predlog odluke o izradi urbanističkog projekta, koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

“Molimo da nam dostavite sugestije u odnosu na planirane kapacitete, broj vjernika za koji se predviđa kompleks, kao i vrstu i tiipove objekata koje bi kompleks obuhvatao: administrativne objekte, paraklisi, zvonici…”, naveo je u dopisu Mitrović gradonačelniku Budve.

U Odluci o izradi urbanističkog projekta za kompleks pravoslavnog sabornog hrama u Budvi, koju potpisuje Krivokapić, navodi se da izrada “urbanističkog projekta predstavlja planski osnov za uspostavljanje prepoznatljive arhitektonske fizionomije u kompleksa kroz izgradnju pravoslavnog Sabornog hrama na crkvenom zemljištu”.

“Površina obuhvata urbanističkog projekta iznosi oko 20.493 kvadrata. Za UP će se raditi strateška procjena uticaja na životnu sredinu, a finansijska sredstva potrebna za izradu UP obezbijediće se iz budžeta Crne Gore u iznosu od 12.000 eura. Rok za izradu urbanističkog projekta je 12 mjeseci od potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. UP se radi na osnovu programskog zadatka”, navodi se u odluci.

Carevićeva administracija je prije nasilne smjene davala podršku Mitropoliji da započne gradnju hrama, uz obećanje da će Opština sa svoje strane sa crkvene zemlje ukloniti gradsku kapelu i premjestiti je stotinjak metara dalje u okviru groblja, kako bi se oslobodila parcela za gradnju hrama.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije